AKTUELNO

Sva tri napada osudili su predstavnici SAD, UN i EU.

Svet se u jednom danu suočio sa tri napada - u Turskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj, za koje mnogi smatraju da su možda i povezani teroristički akti.

U Ankari je ubijen ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov, koga je pucnjima iz pištolja usmrtio bivši tuski policajac na otvaranju ruske izložbe fotografija. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je nedvosmisleno ocenilo da je to bio teroristički akt.

Foto: Tanjug/Printscreen Twiter

Muškarac koji je u ponedeljak ubio ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova identifikovan je kao Mevlut Mert Altintas, bivši turski policijac koji je otpušten iz službe posle pokušaja puča u Turskoj 15. jula, objavio je portal Haberturk. Altintas (22) je bio član terorističke organizacije FETO, navodi Tass.

Samo nekoliko sati od ubistva ruskog ambasadora u Ankari, u Berlinu je vozač kamiona na Božićnom vašaru usmrtio najmanje 12 osoba i povredio 48, dok su u Cirihu najmanje tri osobe ranjene u pucnjavi u jednom Islamskom centru u Cirihu, a napadač je nakon napada pronađen mrtav.

Foto: Tanjug

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas, u svom prvom obrćanju javnosti nakon napada u Berlinu rekla da smatra da je u pitanju teroristički napad. Izrazivši saučešće porodicama stradalih, Merkelova je kazala da se protivi promeni politike prema izbeglicama. Za novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa nema dileme da su to tri povezana teroristička napada. On je u ponedeljak osudio napade u Ankari, Berlinu i Cirihu i za sva tri napada okrivio "islamske teroriste".

Zbog ubistva ambasadora, Turska i Rusija su poručile da će pojačati saradnju u borbi protiv terorizma, a predsednici dveju zemalja Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin saglasili su se da je cilj napada ugrožavanje tursko-ruskih odnosa, ali i pokušaj odlaganja razgovora Irana, Rusije i Turske o budućnosti Sirije, koji će biti održani danas u Moskvi.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je u ime Unije osudila napad, dok su članovi SB UN ponovo ukazali na potrebu da se privedu pravdi počinioci, organizatori, finansijeri i sponzori terorističkih napada.

Kamion-ubica koji je uleteo u štandove na Božićnom vašaru u Berlinu punom ljudi, mnoge podseća na teroristički napad koji se dogodio u Nici, nemačka policija ne isključuje nijednu opciju, ali je uzdržana da taj tragični događaj nazove terorističkim napadom.

Foto: Tanjug

Napad u Cirihu dogodio se u jednom od vodećih glavna Švajcarske, a u napadu su povređene najmanje tri osobe. Mediji prenose da se incident dogodio u molitvenom domu blizu železničke stanice u centru Ciriha.

I. P.

#Ankara

#Berlin

#Cirih

#Napad

#Terorizam

'