AKTUELNO

Olac Bilbao Gonzales (20), španska misica koja je teško povređena u bombaškom napadu u Zemunu, odrasla je pod “radioaktivnim” uticajem šefova srpskog podzemlja, koji vedre i oblače u njenoj rodnoj Marbelji poslednjih desetak godina.

Za devojku iz Marbelje rođendansko putovanje u Srbiju - 20. rođendan proslavila je 2. avgusta - umalo se kobno završilo kada je automobil njenog momka Strahinje Stojanovića (28) odleteo u vazduh u zemunskom naselju Galenika, u noći između petka i subote.

Manje od 24 sata ranije španska misica je, kako saznajemo, stigla u Srbiju. Olac Bilbao Gonzales odrasla je u pomenutoj španskoj luci, inače dobro poznatom letovalištu u kojem su se krili brojni balkanski kriminalci.

Skrovište su u Marbelji tražili, između ostalih, i Darko Šarić, Luka Bojović, Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, kao i Željko Maksimović Maka.

Foto: Pink.rs

Kako smo juče preneli iz KBC “Zemun”, gde je devojka smeštena nakon ranjavanja, nisu želeli da govore o zdravstvenom stanju i detaljima povreda Špankinje.

Kako se pretpostavlja, zbog ozbiljnosti povrede (otvorenog preloma potkolenice), Olac je i dalje zbrinuta u Zemunskoj bolnici i lekari se bore da joj sačuvaju nogu funkcionalnom.

Uprkos teškim povredama, Bilbao Gonzales je juče, kako nezvanično saznajemo, dala iskaz srpskoj policiji koja radi na rešavanju zločina.

Ona je opisala trenutak koji je prethodio eksploziji, ali osim toga, njeno svedočenje teško da može biti od većeg značaja za rešenje slučaja.

Foto: Pink.rs

Važnije od toga je to što je iskaz dao i Stojanović, koji je i bio prava meta napada. Da li je i u kojoj meri uspeo da inspektore navede na trag o atentatorima za sada nije poznato.

Osim što je 2013. godine svedočio o ubistvu svog kuma Miloša Vidakovića u Budvi, za čiju likvidaciju je osuđena grupa bliska Slobodanu Šaranoviću, Stojanović ima bogat policijski dosije.

Između ostalog, hapšen je i u januaru 2014. godine, kada je u revolveraškom obračunu sa suparničkom grupom mladića slučajno ranio operativca BIA Zorana Lj. Iako je mesec dana kasnije u njegovom “audiju” pronađen pištolj iz kog je pucano, na saslušanju je rekao da nema nikakve veze sa tom pucnjavom. Sud ga je pustio da se brani sa slobode.

Strahinjin otac, Paja Stojanović, ubijen je krajem septembra 2015. godine, takođe u naselju Galenika, nedaleko od mesta gde je u večeri između petka i subote eksplodirao Stojanovićev automobil. Najpre se sumnjalo da je Paja likvidiran zbog sina, međutim, daljom istragom je obuhvaćen i sam Strahinja. Inspektori su ga tretirali i kao osumnjičenog, jer je Paja navodno maltretirao njegovu majku.

Ipak, nema informacija da je bio hapšen zbog ovog ubistva.

Foto: Printscreen Facebook

Darko Šarić

Nakon hapšenja narko-bosa Darka Šarića, optuženog za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu, privremeno mu je oduzeta imovina u Marbelji, koja po nekim procenama vredi više miliona evra. Šarić nije tamo boravio u trenutku hapšenja, ali je posedovao određene nepokretnosti koje su koristili pripadnici njegove svite. Samo jedan od stanova koji se vodi kao Šarićevo vlasništvo ima preko 200 kvadrata. Prema nekim saznanjima, Šarić ima još nekoliko stanova u ovom španskom letovalištu, od kojih mu je jedan, od 155 kvadrata, vraćen 2011. godine.

Rodoljub Radulović

Za Rodoljuba Radulovića, zvanog Miša Banana, bliskog saradnika Darka Šarića, pre nekoliko godina spekulisalo se da se krije baš u Marbelji. Naime, Radulović je iz Srbije pobegao u februaru 2011. godine u Španiju, nakon čega mu se gubi svaki trag. Ipak, tih godina spekulisalo se da Miša u Marbelji poseduje velelepnu vilu vrednu oko milion evra. Navodno je često menjao lokacije po Španiji, gde ima još nekoliko nekretnina (pre svega stan u Malagi).

Luka Bojović

Luka Bojović, vođa “zemunskog klana” koji je uhapšen u Španiji 2012. godine i osuđen na 18 godina zatvora, navodno se krio u Marbelji pre hapšenja. Iste godine španska policija i tužilaštvo otkrili su imovinu koju su kupili pripadnici “zemunaca” i grupe Darka Šarića. Stanovi su otkriveni u Madridu, Barseloni, Grenadi Malagi i pomenutom španskom letovalištu. U lukama svih tih primorskih mesta otkrivene su i jahte za koje se sumnja da su pripadale srpskim narko-dilerima. Sumnja se da su ih koristili da bi drogu unosili u Španiju.

Željko Maksimović Maka

Poternica za Željkom Maksimovićem Makom, kojem se na teret stavlja ubistvo policijskog generala Boška Buhe, raspisana je 2002. godine, kada beži iz Srbije u Crnu Goru. Posle nekog vremena Maka je, prema policijskim saznanjima, otišao u Marbelju, gde se skrivao. Međutim, on se navodno kretao i ostalim zemljama španskog govornog područja, posebno zemljama Južne Amerike. Kako se sumnja, Maksimović je sa lažnim identitetom došao i u Beograd 2015. godine, gde se video sa nekim ljudima iz podzemlja.

#Eksplozija

#Mafija

#Misica

'