AKTUELNO

Od juna od nje NI TRAGA, NI GLASA!

Jedna od najpopularnijih i najplaćenjih glumica u Kini nije viđena u javnosti od juna, nestavši bez traga.

Fan Bingbing, poznata i zapadnoj publici budući da je glumila u franšizama "X-ljudi", "Ajronmen" i drugim naslovima, u Kini je veoma slavna. Snimila je preko 50 naslova, na društvenim mrežama ima oko 65 miliona pratilaca.

Njeni filmovi zarađuju najviše na blagajnama, snimila je na hiljade reklama i zaštitno je lice luksuznih brendova.

Magazin "Tajm" ju je 2015. nazavo najpoznatijom kineskom glumicom a bila je redovni posetilac filmskih festivala i ostalih glamuroznih događaja u ceolom svetu. Koliko u maju pojavila se u Kanu da najavi snimanje filma "355" sa Džesikom Častejn, Penelope Kruz i Marion Kotijar.

A onda je u junu, kada je na društvenim medijima napisala da ide da poseti dečju bolnicu na Tibetu, samo isparila. Neki nagađaju da je razlog izbegavanje plaćanja poreza.

U jednom članku kineskog državnog medija "Sekjuritis dejli" (Securities Daily), objavljenom 6. septembra, pisalo je da je "pod kontrolom i da je očekuje sudska presuda" kao i da je navodno izbegavanje poreza samo vrh ledenog brega. "Pod sumnjom je i da je učestvovala u nezakonitom zelenašenju i drugim oblicima korupcije". Tekst je nakon toga izbrisan.

Sličnu sudbinu doživeo je i Ai Vejvej, poznati kineski umetnik, koji je proveo tri meseca u zatvoru i kasnije priznao da je utajio porez.

- Ako ste milijarder možete da uživate do određene mere, ali morate biti veoma veoma oprezni da ni u jednom trenutku ne pređete crvenu liniju i uradite nešto protiv pravila Komunističke partije – rekao je sajber analitičar Fergus Rajan iz Australije za CNN.

Problemi za Bingbingovu su, navodno, počeli još u maju, kada je na društvenim mrežama u Kini procuiro lažni ugovor za film koji je potpisala. Zapravo, objavljena su dva primerka ugovora, jedan prema kojem će dobiti honorar od 1,5 miliona dolara, a drugi na iznos od 7,5 miliona dolara. U Kini je to poznato kao "jin-jang ugovori", gde se onaj sa manjom sumom prijavljuje vladi za obračun poreza.

Glumica je demantovala postojanje dva ugovora, ali su vlasti tražile da se pokrene istraga. Od tada nije viđena u javnosti.

Da stvari budu još gore, Fan Bingbing je u nedavno objavljenom Izveštaju za društvenu odgovornost 100 najvećih filmskih i TV zvezda Kine završila na poslednjem mestu sa 0 poena (od mogućih 100). Ovu analizu sproveli su Akademija društvenih nauka pri Pekinškom univerzitetu i jedna vladina institucija. Oni prate poznate ličnosti kao deo obračuna kineskih vlasti sa onima koji "promovišu obožavanje novca" i "skrnave društvene vrednosti". U ovoj misiji za poštovanje "komunističkih principa" kineska vlada je čak pokušala da ograniči honorare glumaca i povećala poreze za one sa najvećim zaradama.

"Moguće je da je Komunistička partija odlučila da iskoristi nemilost Bingbingove da pošalje poruku industriji zabave i još jednom ukaže na svoje socijalističke principe", piše u analizi Gejvina Fernanda za australijske "Vesti" (news.com.au).

Od kada je Fan nestala, mnogi brendovi su joj okrenuli leđa, poput australijske kompanije "Swisse Wellness" i nemačke "Montblanc", a nestala je iz reklame za tajlandski fri šop.

Čitavoj zbrci doprineo je i tabloid iz Hong Konga, "The Apple Daily" koji je 31. avgusta objavio da je Kineskinja otišla u SAD da traži azil i da je viđena u kancelariji za imigrante u Los Anđelesu a da sve to radi po savetima Džekija Čena. Glumac je oštro demantovao ove navode.

Ime glumice je uklonjeno sa plakata kineske produkcije sa Brusom Vilisom i Edrijenom Brodijem, "Air Strike", o japanskom bombardovanju Kine 1938-1943. Premijera planirana za avgust pomerena je na oktobar.

#Kina

#glumica

#nestala

'