AKTUELNO

On je optužen da je Darku Šariću davao "poverljive podatke" koji su službena tajna.

Suđenje bivšem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Branku Lazareviću za odavanje poverljivih podataka nastavljeno je danas, uvidom u naredbe i zahteve o prisluškivanju razgovora optuženih.

U Specijalnom sudu u Beogradu izvršen je uvid u zahteve policije i naredbe istražnog sudije o "nadzoru i snimanju telefonskih razgovora i komunikacije drugim tehničkim sredstvima", kao i o optičkom snimanju nekih od optuženih.

Lazareviću, nekadašnje šefu kabineta tadašnjeg ministra policije Ivici Dačiću, sudi se u objedinjenom postupku u kome su optuženi i nekadašnji rukovodilac u Ministarstvu unutrašnjih poslova Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i biznismen Rodoljub Radulović koji je u bekstvu.

Prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, Lazarević je 2008. i 2009. kao pripadnik organizovane kriminalne grupe optuženog narko dilera Darka Šarića u više navrata odavao "naročito poverljive podatke" koji predstavljaju službenu tajnu o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku, koji je bio u toku.

Odbrana optuženih je insisitirala da se radi o nezakonitom prisluškivanju čiji sadržaj ne može biti upotrebljena kao dokaz i zatražili od suda da se sadržaj tih razgovora ne preslušava na sudu.

Sudjenje je počelo 5. novembra u Specijalnom sudu u Beogradu, iz šestog pokušaja. Na prethodnom ročištu, 25. novembra, Lazarevićeva odbrana je osporavala zakonitost načina na koji su prikupljeni dokazi tužilaštva, koje je ostalo pri stavu da je sve uradjeno u skladu sa zakonom.

J. Stanković

#Branko Lazarević

#Darko Šarić

#Specijalni sud

#Suđenje

'