AKTUELNO

Aleksandar Olenik, drugi na listi "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani", u okviru predstavljanja svoje liste na TV Pink kaže kako je njihova prva tačka povratak Vojvođana u parlament.

Napominje da su njihove probleme, umesto njih, rešavali drugi. Siguran je i kako će ući u parlament, a tamo imaju set bitnih pitanja i ciljeva. Prvi je pijaća voda, zatim ekonomski cilj, napomenuo je i kako nasilje i mržnja moraju da prestanu, a jedna od tačaka je i Fruška gora.

Foto: TV Pink Printscreen

Prva tačka je povratak Vojvođana u parlament, dozvolili smo da drugi rešavaju naše probleme, umesto nas. I rešavaju ih onako kako njima odgovara, a ne kako nama odgovara. Kada dođemo u parlament, a siguran sam da hoćemo, imamo set bitnih pitanja. Prvo je pijaća voda, veći deo Vojvodine 20 - 30 godina nema zdravu pijaću vodu. Jedini način da se to reši su regionalni vodovodi. Sledeći cilj je, naravno, ekonomski da ono što se stvori u Vojvodini da se ulaže u Vojvodini. Pšenice sada ima dovoljno, mi Vojvođani imamo za izvoz, ali nam se to ne dozvoljava. Sledeća stvar je jako bitna, to su mržnja i nasilje koje su se izlili na naše ulice. Nasilje i mržnja moraju da prestanu da se šire, ulice moraju da budu bezbedne. Fruška gora, to je dalji cilj, o tome se jako malo priča, ona se seče nekontrolisano, a šuma ima jako malo u Vojvodini - priča Olenik.

Kada je reč o spoljnoj politici Olenik priča kako Srbija mora da uvede sankcije Rusiji i da se usaglasi sa ostalim zemljama Evrope, kao što je to, naglašava, uradila Crna Gora. Rekao je i kako je predsednik Rusije Vladimir Putin prvi javno pretio nuklearnim oružjem posle Drugog svetskog rata.

Foto: TV Pink Printscreen

Spoljna politika je pod senkom agresije Rusije nad Ukrajinom. To je postalo pitanje svih pitanja, ono koje se retko pominje je pretnja nuklearnim oružjem. Putin je prvi put posle Drugog svetskog rata pretio uklearnim oružjem, to ne smemo da dopustimo. Cilj Srbije, po nama, je da što pre budemo deo EU iz milion razloga, ako hoćemo da budemo deo EU moramo da usaglasimo našu spoljnju i unutrašnju politiku. Cela Evropa se ujedinila, čak i one koje su slabije od nas, zbog opasnosti od Rusije. Treba da uvedemo sankcije Rusiji, onako kako možemo, tu nam je primer Crne Gore - govori Olenik.

U predizbornom programu Pinka Olenik je rekao i kako metro u Beogradu treba da se gradi, da treba da imamo brzu prugu Beograd - Novi Sad, ali da ne treba, kako je naglasio, da "čupamo" prugu na severu zemlje.

Foto: TV Pink Printscreen

Ne može Srbija većno da bude izborna jedinica i da jedan čovek odlučuje, da građani ne znaju ko govori u njihovo ime. Treba da se gradi metro u Beogradu, ali istovmreneo čupao pruge u Vojvodini. Ja tu ne vidim nikakvu logiku. Ta pruga je ekonomski bitna. Na jednom mestu čupaju pruge, a na drugom prave. Treba da pravimo voz do Novog Sada, treba da pravimo metro, ali na severu se istovremeno pruge čupaju. Posebno pitanje za unutrašnju ekonomiju to je položaj poljoprivrednika - rekao je Olenik.

Našlašava i kako su subvencije životno bitne za Vojvodinu, kao i da moramo da stignemo one koje su u Evropi. Olenik je rekao i kako ekonomski razvitak mora da bude regionalan.

U Vojvodini je ekonomija vezana za poljoprivredu, porezi moraju da budu regionalni i da ostanu tamo gde se stvori. Ekonomski razvitak mora da bude regionalan. Svuda u okoloni, u ovom trenutku, u EU, poljoprivrednici 10 do 15 puta imaju veće subvencije. Moramo da uradimo da one i kod nas budu takve. Ovako se sve manje i manje proizvodi i ne može da dođe do nas. Subvencije su životno bitne za Vojvodinu, cene su otišle u nebo, pogotovu sa gorivom, bez subvenicija nama nije jasno kako će se obaviti sledeći poljoprivredni radovi - istakao je Olenik.