AKTUELNO

Predsednički kandidat izborne koalicije "Moramo" Biljana Stojković, govoreći o programu svoje koalicije, kaže u predizbornoj emisiji TV Pink da predsednik jedne države mora da vodi računa o pravu i zaštiti Ustava.

Rekla je i kako je važno da nema tajnih poslova, već da se sve javno radi, napominje i kako će svako biti odgovoran za ono što radi.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik mora da vodi računa o pravu i zaštiti Ustava. Mi danas to nemamo. Ovo je partijska država, gde jedna partija poseduje institucije, državnu imovinu, budžet i naravno na čelu te partije je jedan čovek. To je jako važno imati u vidu. To je osnovna stvar koja se može ostvariti ako dođemo do onoga što je najbitnije, a to je da nema tajnih poslova. Sve što se radi za građane i od naših para iz budžeta mora biti javno, mi to sada nemamo. I još jedna važna stvar, a to je individualna odgovornost. Svako će biti odgovoran za ono što radi - rekla je Stojković.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o spoljnoj politici kaže kako je važno i da je centralni stub svake države i spoljne politike dobar odnos sa komšijama iz zemalja regiona. Napominje kako žele demokratiju, a ne autokratiju, i da država ne sme biti maćeha prema svojim građanima.

Ono što je važno, a to se često zaboravlja, centralni stub svake države i spoljne politike mora biti region. Odnosi sa komšijama su od presudne važnosti. Mi radimo potpuno suprotno, ovde se podižu nacionalističke tenzije, posebno pred izbore, jer se tako dobijaju izbori. Jedino politička elita je ta koja pravi problem, kada ukolinimo njih, onda ćemo imati odlične odnose. Naravno, nakon regionalne politike, onda imamo i širenje prema drugima. "Moramo" ima stav da je od ključne važnosti da idemo ka EU. Ono što je tu važno su evropske vrednosti, a to je demokratija. Istok je sa druge strane nešto što ne bi voleli da vidimo. Autokratiju ne želimo. Želimo demokratiju i da građani imaju svoju moć, da imamo državu koja nije maćeha prema svojim građanima - dodala je Stojković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o unutrašnjoj politici, ona bi se zasnivala, govori Stojković, pre svega na apsolutnom poštovanju ljudskih prava.

Unutrašnja politika bi se zasnivala apsolutno na poštovanju ljudskih prava, jako je važno da država ima jedna odnos prema malom čoveku i prema nekome ko je bogat. Problem je što mali čovek ne može da registruje auto ako ima neke štetne elemente, a imamo razne fabrike sa prljavom tehnologijom i tu se ne poštuje ekološki standardi. To nisu normalne stvari. Ta situacija nije prihvatljiva. Pravosuđe je tu, to podrazumeva da nema dodira sa politikom i partijama - izjavila je Stojković.