AKTUELNO

Predsednički kandidat izborne liste koalicije "Marinika Tepić - ujedinjeni za pobedu Srbije" Zdravko Ponoš kaže za Pink da je normlana Srbija njegov ideal.

U okviru predstavljanja svog političkog programa Ponoš je izjavio kako je on general Srbije, a ne NATO general, kako uopšte nema sestru, ali i da je Srbin iz Krajine koji je oženio Hrvaticu.

Foto: TV Pink Printscreen

Doneo je i odlikovanje koje je dobio od Slobodana Miloševića i istakao da je sa NATO-om sarađivao nakon rata 1999. godine na Kosovu. Govori i da ga to što se ne preziva na "ić" ne čini manje ili više Srbinom.

Moj ideal je jedna normalna Srbija, Srbija u kojoj ne bi bila ovolika vest, to što sam danas ja došao kod vas. To je korak u dobrom smeru. To je glavna vest na društvenim mrežama. To je Srbija kakvu bih ja želeo. Predstavljen sam na jedan način koji ne odgovara istini. Ja sam Srbin iz Knina, to što se ne prezivam na "ić" ne čini me ni manje, ni više Srbinom. Moja supruga jeste Hrvatica i supruge mnogih generala bile su Nemice, nije im to smetalo. Moja sestra nije udata za Agima Čekua, ja nemam sestru. Ja nisam NATO general, ja sam general Srbije. Stvar koja može da me vezuje za NATO je to što sam po prirodi svog posla sarađivao sa NATO snagama koje su bile angažovane na Kosovu posle 1999. godine... Ja nisam čovek koji je topio tenkove. Dovoljno je da odete na Google maps i vidite kako to izgleda i koliko ima tehnike u tim kasarnama. Završio sam Vojnu akademiju. Mislim da su građani Srbije uradili dosta za Srbiju, vreme je da napravimo Srbiju koja će raditi u interesu svojih građana, da imamo stabilnu, bezbednu Srbiju. Predsednik tome treba da da doprinos, ja sam spreman na to - rekao je Ponoš.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o spoljnoj politici, kaže da je to mehanizam koji omogućava državi da se uklopi u svoj ambijent. Smatra da se Srbija nije uklopila u ambijent, kao i da imamo lošije odnose sa Crnom Gorom i BIH. Ponoš je rekao i da je deo odgovornosti zbog toga u Beogradu.

Ponoš je u nastavku gostovanja na Pinku izjavio i kako je za ulazak Srbije u EU, a ne u NATO.

Spoljna politika je mehanizam koji omogućava državi da se uklopi u svoj ambijent. Srbija u ovom momentu nije uklopljena u ambijent. Mi imamo lošije odnose, pre svega govorim o državama koje su nam važne, Crna Gora, BIH, deo odgovornosti je u Beogradu. U konačnom ishodu je pitanje kada ćemo u EU, mi smo se poslednih desetak godina vozili u pogrešnom smeru. Ja sam za Srbiju u EU, ali nisam za NATO. Naravno i za saradnju sam sa ostalima koji su važni i uticajni i sa Rusijom i sa Kinom, ali mi proces imamo samo sa Evropom - rekao je Ponoš.

Foto: TV Pink Printscreen

Kazao je i kako je rat u Ukrajini velika nevolja, ali da Srbija u to ne treba da se meša, jer se dovoljno ratovalo na ovim prostorima. Govoreći o ekonomiji Ponoš je rekao i kako su danas domaći preduzetnici i investitori u drugom redu.

Foto: TV Pink Printscreen

Nažalost, mi sada imamo situaciju da su domaći preduzetnici i investitori, drugog reda. Sada imamo situaciju da je mleko jeftinije nego voda, u situaciji kada je rat u Ukrajini, kada je cena hrane poremećena, mi imamo situaciju da se neko sa tim kocka. Nažalost, ovaj rat koji se dešava je velika nevolja - rekao je Ponoš.

Na samom kraju svog gostovanja na TV Pink, Zdravko Ponoš je pozvao glasače da izađu na izbore i da kako je rekao uzmu sudbinu u svoje ruke i da se ne plaše.

Pozivam ih da izađu, da glasaju, da uzmu sudbinu u svoje ruke, da se ne plaše, država treba da služi svima. Ja sam za veliku Srbiju, kada je u visinu ima dovoljno prostora da poraste i nikome ne smeta - zaključio je Ponoš.

Autor: S. K.