AKTUELNO

Danas se u Srbiji održavaju parlamentarni izbori, 13. od uvođenja višestranačja i čak deveti vanredni, a građani će birati i šefa države i vlast u Beogradu i Boru i još 12 lokalnih samouprava. Biračka mesta otvorena su u 7 sati, a biće zatvorena u 20 časova.

U Kruševcu do 10 sati glasalo 9,4 posto

Do 10 sati u Kruševcu je svoje pravo glasa iskoristilo 9,4 posto upisanih birača, potvrđeno je “Novostima” u Gradskoj izbornoj komisiji. To je oko jedan posto više u odnosu na izbore 2020.godine. Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović glasala je na biračkom mestu u Osnovnoj školi “Nada Popović”.

U Kruševcu se glasa na 132 biračka mesta. Opozicija je do sada prijavila navodne nepravilnosti na par biračkih mesta u prvim satima glasanja, ali te nepravilnosti, nakon provera na licu mesta nisu utvrđene.

Izlaznost u Kraljevu: Do 10 sati glasalo 8,57 odsto

Od ukupno 101.828 birača upisanih u birački spisak, na ukupno 129 glasačkih mesta na inače veoma razuđenoj teritoriji grada Kraljeva, na parlamentarniim i predsedničkim izborima do 10 sati glasalo je ukupno 8,57 odsto.Izlaznost u gradu na Ibru i okolini je gotovo identična kao na izbirima za republički i lokalni parlament 2020. godine.Kako saznajemo u Izbornoj komisiji grada Kraljeva do 10 satiprimedbi na sam proces glasanja nije bilo, ali jeste na to što pojedina glasačka mesta nisu prilagođena osobama sa invaliditetom, kao i na mali broj paravana za glasanje zbog čega su se bespotrebno stvarale gužve.(G.Ć.)

Izbori u Paraćinu: Svih 55 biračkih mesta otvoreno na vreme

Svih 55 biračkih mesta u opštini Paraćin otvorena su jutros na vreme i do sada nije bilo prijavljenih neregularnosti, saznajemo u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK).

Promenjena je jedino adresa za biračka mesta broj 5 i 6, koja su iz zgrade Opštinske uprave izmeštena u halu sportova SRC „7. jul“.

U opštini Paraćin ima 47.154 birača, a do 11 sati putem telefona bilo je moguće izvršiti prijavu za glasanje van biračkog mesta ukoliko birač ne može da dođe na biračko mesto zbog invaliditeta, teške bolesti ili starosti.

Izlaznost do 10 časova: Prijepolje 5,9%, Priboj 6,1%, Nova Varoš 7,1%

Sva biračka mesta na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši otvorena su na vreme i glasanje protiče bez problema. Pravo glasa u ove tri sredine ukupno ima 72.170 punoletnih građana. U Novoj Varoši glasanje se vrši na 39 biračkih mesta, a pravo glasa ima 12.876 upisanih u birački spisak. Do 10 časova u ovoj opštini, uprkos snegu koji pada, glasalo je 7,1%.

U Prijepolju glasanje se vrši na 66 biračkih mesta, a pravo glasa ima 32.018 birača. Do 10 časova svoje građansko pravo iskoristilo je 5,9%.

Pravo glasa u Priboju imaju 27.272 građana, a glasanje se obavlja na 48 biračkih mesta, do 10 časova na birališta je izašlo 6,1%.

Svih 59 biračkoh mesta u opštini Bujanovac otvorena su na vreme i glasanje se odvija bez problema, kaže za "Novosti Fejzi Bećiri", predsednik Opštinske izborne komisije u ovom gradu.

Na području opštine Bujanovac pravo glasa ima 40.112 birača.

Upravo su stigli glasači sa Kosova i Metohije i na biračkim mestima su primećene veće gužve.

Autor: