AKTUELNO

Prema prvim preliminarnim rezultatima, koje je sinoć objavila Srpska napredna stranka, predsednički kandidat Aleksandar Vučić osvojio je od 59,9 do 60,1 glasova, a na parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" - 43,95 odsto izašlih birača.

Miljkan Karličić, advokat i član RIK - a, istakao je da RIK po prvi put po novom zakonu, na ovaj način, sprovodi saopštavanje statističkih podataka. On je objasnio, da je svaki građanin na veb portalu mogao da nastavi da prati rezultate, kao i procente obrađenih mesta.

- Zakonska odredba je bila predlog Međunarodnih medijatora. Nema tu ništa fantastično, oni su samo želeli da na sajtu sve bude transparentom - dodao je Karličić.

Foto: TV Pink Printscreen

Nebojša Krstić, markentiški stručnjak, rekao je da je pre 10 godina, kada su bili izbori, svaka stranka iznosila svoje glasove, gde je svaka pojedinačno i ponaosob govorila svoje rezultate.

- Sa više strana ste dobijali informacije, pre RIK - a. Ovo je javljanje sa terena, kada se javljaju zapisnici - objasnio je Krstić.

Krstić je dodao da RIK sinoć nije prestao da radi, već su samo prestali da izlaze na konferencije, i da je, kako je objasnio sve bilo dostupno na zvaničnom sajtu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Vučić je sinoć radio ono što političari rade ceo život. Ovi iz opozicije su se pravili ludi za onaj drugi deo, koji je RIK rekao, a to je da će nastaviti da rade, i da objavljuju podatke tokom cele noći - naveo je Krstić.

Saša Milovanović, direktor Srpskog telegrafa, rekao je da opozicija, koja je izgubila sa velikim procentom, u svom očaju pokušavala je da "spinuje" bilo šta.

- Oni su posle od toga i odustali, kada su videli rezultate. Imamo ovde i zamenu teza. RIK procente obrađuje temeljno, a svaka stranka za sebe, ponaosob. Đilas sada pritiska RIK, a oni nisu izašli sa rezultatima. Videli smo fotografije kada su, gledajući rezultate izgledali kao da su im sve lađe potonule - rekao je Milovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je Milovanović naveo, Aleksandar Vučić je sinoć ušao u istoriju, svojim zalaganjem za zemlju, što se vidi kroz brojne rezultate koje je postigao zajedno sa SNS.

- Vučić se sukobio sa brojnim ekonomskim krizama, svetskim krizama koje njegovi prethodnici nisu imali. On je uspeo da se izbori i da zemlju drži na visokom nivou - objasnio je Milovanović.

Autor: