AKTUELNO

Glasanje za narodne poslanike danas se ponavlja na jednom biralištu, u Velikom Trnovcu kod Bujanovca. Pravo glasa na biračkom mestu OŠ "Muarem Kadriju" ima 1.089 građana.

Na ovom glasačkom mestu izbori održani 3. aprila poništeni su jer je kontrolni listić kao prvi birač potpisao član biračkog odbora.

Ipak, izjašnjavanje birača i procenti koje izborne liste ostvare, ne bi trebalo da promene rezultate izbora, kao i broj mandata u novom sazivu parlamenta. Jedino u slučaju velike izlaznosti, postoji šansa da Koalicija Albanaca Doline, kojoj nedostaje 600 glasova, pređe cenzus za manjine i osvoji jedno mesto.

Po proglašenju konačnih rezultata, počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje parlamenta, da bi, posle potvrđivanja mandata novim poslanicima i izbora predsednika Skupštine, usledio rok od 90 dana za izbor nove vlade.

Izbori su održani 3. aprila, nakon čega je ponovljeno glasanje na pojedinim mestima na tri nivoa 16. aprila, a potom za sastav beogradskog parlamenta 21. aprila na dva mesta.

Kada je reč o Beogradu, konačni rezultati izbora za Skupštinu grada trebalo bi da budu objavljeni sledeće nedelje. Kako je saopštio predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić, sud je dosad odbio 246 žalbi na sprovođenje glasanja, a 10 je još odbačeno kao nedozvoljeno. GIK je usvojio 15 žalbi, postupajući po odluci Upravnog suda, koje se ne odnose na glasanje na biračkom mestu, već na ispravljanje zapisnika o radu biračkog odbora.

- Po nalozima suda, utvrdili smo tačne podatke o ispravkama zapisnika i doneli nove odluke koje su, uveren sam, zasnovane na zakonu i prema nalozima suda, kao i da na to više neće biti ulagano pravnih lekova - rekao je Lukić.

Autor: