AKTUELNO

Iz govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića moglo bi se zaključiti da će novu vladu činiti SNS i SPS, uz podršku nacionalnih manjina, sa kojima je i vladajuća koalicija imala tradicionalno dobre odnose u prethodnom periodu, izjavio je politički analitičar Dejan Vuk Stanković i dodao da će to biti vlada kontinuiteta.

Kada je reč o sastavu nove vlade, Stanković za Tanjug podseća da je SPS kroz dugogodišnju saradnju sa SNS pokazao da je pouzdan partner, te da bi bilo očekivano da ostane deo vlasti.

"Iza SPS i SNS je 10 godina koalicione saradnje. Socijalisti su politički akter koji je pouzdan i to je pokazao trajanjem. Spremni su da nastave saradnju, a nema velikih neprijateljskih tonova u retorici ljudi u SNS", rekao je Stanković, ali i ukazao da proces konsultacija još uvek nije počeo, pa će se tek videti da li će doći do dogovora.

Komentarišući ključne poruke govora predsednika Vučića nakon polaganja zakletve, Stanković kaže da je dobro što je Vučić odabrao datum za formiranje vlade.

"Ukoliko se imaju neka konkretna rešenja, treba vladu što pre formirati, jer u kriznim vremenima treba biti spreman na energičnu akciju, možda na neke teške odluke, a moramo se pripremiti za krizu", kazao je Stanković.

Dodaje i da je važno stanovište o ratu u Ukrajini, u kom je Vučić ponovio da naša zemlja osuđuje rat u na tom prostoru, ali i da ne želi da uvede sankcije Rusiji, te da će nastaviti da vodi izbalansiranu politiku bez uvođenja sankcija Rusiji, jer je iz sopstvenog iskustva svesna da sankcije ne rešavaju nijedan politički problem.

"Sankcije kažnjavaju narod, potpuno su kontraproduktivne i osim što podstiču sukobe, ni na koji način ne mogu da utiču na dinamiku događaja na ratištu", rekao je Stanković.

Sa druge strane, to što je Vučić nakon polaganja zakletve rekao da će pitanje KiM u narednom periodu za Srbiju biti ključno, Stanković vidi kao potencijalnu tačku sukoba sa EU.

"Sve više se čuju zahtevi da članstvo u EU podrazumeva i nezavisnost Kosova, što je apsolutno neprihvatljivo kako za političku elitu u Srbiji tako i za građanstvo. Kosovo jeste centralno pitanje, na koje, iz stanovišta neke evropske perspektive nema nekog uverljivog odgovora", naveo je Stanković.

Kako kaže, Evropska unija je do sada imala pristup da nejednako tretira Srbiju i Albance, što se vidi iz Briselskog sporazuma, koji je, navodi, naša zemlja u potpunosti ispoštovala, dok se toleriše "neobavezujući" stav kosovskih albanaca u odnosu na taj sporazum.

"Evropska unija ne radi na tome da stvori političko rešenje koje će dati neku vrstu minimuma kompromisa između Srba i Albanaca a da to ne bude kompromis u kome bi Srbija "dala sve a ne bi dobila ništa", kazao je Stanković.

#Dejan Vuk Stanković