AKTUELNO

Direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar izjavio je sinoć da očekuje da će novi saziv skupštine biti konstituisan do kraja jula i da će u budućem parlamentu biti dinamično, uz puno različitih političkih tonova.

Klačar navodi za Tanjug da sada sledi formiranje novog skupštinskog saziva i da ne očekuje da se taj proces prolongira, imajući u vidu rokove iz zakona o izboru narodnih poslanika.

Klačar podseća da sutra počinju konsultacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima političkih stranaka i ističe da to znači da će se proces konstituisanja Skupštine i formiranja vlade ubrzati.

"Verovatno je najsloženiji posao definisati ko će činiti tu većinu i koji ministri će biti ispred te većine u budućoj vladi", kazao je Klačar.

Dodaje da očekuje da se vlada formira u avgustu, jer, kaže, postoje realne potrebe da se taj proces što pre završi, s obzirom na najavljenu tešku jesen i zimu.

"Čini mi se da je avgust realan rok da dobijemo izvršnu vlast", kazao je Klačar.

Kada je reč o poziciji SPS u pregovorima sa SNS oko saradnje, Klačar smatra da se ona nije promenila u odnosu na period pre izbora i dodaje da je SPS pragmatična stranka kojoj je u interesu da nastavi saradnju sa naprednjacima.

Klačar dodaje da će SPS biti deo vladajuće koalicije i da će imati više odgovornosti i politički zahtevnijih pozicija u odnosu na prethodni period.

Navodi da su male šanse da premijersko mesto dobije neko iz redova SPS, uz ocenu da je slogan kampanje lidera te stranke Ivice Dačića bio dobar marketinški potez.

"Što se tiče pozicije predsednika Narodne skupštine ne bih isključio mogucnost da bude neko iz SPS. Za vladajuću koaliciju biće izuzetno važno da tu funkciju obavlja neko ko je iskusan političar, a Dačić se uklapa u taj profil", kazao je Klačar.

Kada je reč o potencijalnim promenama izbornog zakonodavstva, Klačar kaže da bi u nekom trenutku trebalo da se otvori diskusija o izbornoj reformi i radu izborne administracije.

Kako je rekao, razgovori o tome bi trebalo da se vode u pravcu sistemskih rešenja, uz analizu šta je do sada urađeno, odnosno šta je donelo rezultate, a šta ne.

#Bojan Klačar