AKTUELNO

Predstavnik Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi izjavio je nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o mandataru nove vlade, da toj listi nije prioritet da bude u vladi, već je za njih važno da se radi na implementaciji zahteva iz plana od sedam tačaka, koji je, kaže, vlada prihvatila 2013. godine.

Kamberi je rekao da su dolaskom na konsultacije pokazali konstruktivnost i nameru da budu partneri u rešavanju problema Albanaca.

On je novinarima ispred Predsedništva, nakon sastanka sa Vučićem, koji je trajao oko 45 minuta, podsetio da mu je ovo peti put da dolazi na konsultacije kod predsednika Republike, a da su zahtevi sa kojima dolazi, stari.

“Ključna tema plana od sedam tačaka je ekonomski razvoj, integracija Albanaca u državne institucije, pitanje priznavanja diploma, pasivizacije adresa, upotrebe uvredljivih izraza. To su ključna pitanja za bolji život“, kazao je Kamberi.

Istakao je da im nije prioritet da budu deo vlade, tvrdeći da Albanci nisu integrisani još ni na nivou državnih institucija na prostoru opština Bujanovac, Preševo i Medveđa.

„Naš zahtev je da se sa integracijom krene odozdo, ne sa vrha vlade“, dodaje.

Predsednik ga je saslušao, zapisao šta su rekli, kaže Kamberi i dodaje da je od predsednika zatražio da se lično založi za brže ostvarenje plana.

Dodaje da im je prioritet da budu integrisani u pravosudne i druge institucije koje deluju u njihovim opštinama i regionalnim institucijama, a prioritet kada je reč o regionalnim institucijama je participacija u državnoj bolnici u Vranju u kojoj od 700 zaposlenih, kako kaže, nema nijednog Albanca.

#Šaip Kamberi