AKTUELNO

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i predstavnik koalicije "Zajedno za Vojvodinu" Tomislav Žigmanov izjavio je danas, nakon konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da postoji spremnost da oni uđu u buduću vladu, ukoliko se, kako je rekao, pronađe konsenzus o "pitanju vrednosne, programske i pozicije eventualnih predstavnika hrvatske zajednice u toj vladi".

Kako kaže, za to je potrebno da se vidi u kom pravcu će Srbija ići i na koji način i u kojem segmentu će kao predstavnici jedne političke stranke biti u prilici tome da doprinose.

Prema njegovim rečima, predsedniku su iskazali spremnost da žele da budu deo institucija u kojima se odlučuje, da žele da daju doprinos razvoju Srbije, kao i da budu deo institucionalnog okvira za rešavanje izazova i potreba pripadnika hrvatske zajednice, ali i drugih manjina.

"Iskazali smo nadu da možemo biti subjekt koji će doprinositi u nekom posrednom smislu i normalizaciji hrvatsko – srpskih odnosa", kazao je Žigmanov.

Kaže da konkretno nije bilo reči o "većini ili manjini", već da su razgovarali samo o načelnim stvarima, odnosno o platformi koja će uključivati predstavnike nacionalnih manjina.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsedniku su, kaže, preneli političku platformu, kao okvir njihovog vrednosnog i ideološkog sadržaja, kada je u pitanju položaj Srbije kao njihove domovine, kao i kako oni razumeju razrešenje određenih političkih izazova.

"Predsednik je pokazao veliki interes kada su u pitanju naši stavovi, iskazao je određena očekivanja i viziju onoga što misli da bi trebala biti politika buduće vlade, a nas je ohrabrila činjenica što je govorio o tome da je buduća vlada moguća kao vlada koja će ukljuciti predstavnike nacionalnih zajednica u svoj sastav", rekao je Žigmanov.

On je naveo i da su se odazvali na razgovore sa predsednikom, jer je DSHV posvećen demokratskim standardima i poštovanju demokratskih institucija.

#Tomislav Žigmanov