AKTUELNO

Portal Pink.rs 15.02.2020. objavio je tekst sa naslovom Stručnjaci upozorili građane širom sveta: SRBIN ZAROBLJEN NA KRUZERU ZABRINUT: Bio sam u kontaktu sa zaraženim Filipincem, sad čekam rezultate testiranja: STRAHUJEM DA SAM ZARAŽEN!, koji je, posle analize, portal Raskrinkavanje.ba ocenio kao GREŠKA.

Naime, Zdravko Bumbulović iz Šamca dao je intervjue medijima, u kojima je “ne trepnuvši” izmislio celu priču o svom boravku na kruzeru Diamond Princess, na kojem je proglašen karantin zbog pojave koronavirusa, i povratku u Šamac. Priču je demantovao pošto je postala popularna na portalima u regiji, optuživši nepoznate osobe da su se predstavljale medijima u njegovo ime.

Kurir je objavio razgovor sa 29-godišnjakom iz Šamca, grada u severnoj Bosni, koji je tvrdio da se nalazi u karantinu na kruzeru Diamond Princess u vodama Japana. Kako je Kurir izvjestio, Zdravko Bumbulović je rekao da se nalazi u izolaciji na kruzeru i da čeka rezultate testa na koronavirus, poznat pod imenom Covid-19. Budući da je utvrđeno da je razgovarao sa novinarima Nezavisnih novina i Dnevnog avaza o svom boravku na kruzeru Diamond Princess i povratku kući, a potom telefonski njima, te drugim portalima porekao te navode, Bumbulovićeve tvrdnje o neimenovanim ljudima koji su mu ukrali identitet i izmislili sve za medije su upitne. Članak koji je Kurir objavio o njegovom boravku u karantinu je stoga također baziran na izmišljenim tvrdnjama. Evo kako je tekao razgovor:

Ne mogu da posetim Srbe u izolaciji, ali čuo sam da su negativni na virus, kaže bosanski državljanin srpskog porekla, član posade „Dajmond princesa“

Nalazim se na jednoj palubi u nekoj vrsti izolacije, jer sam u prolazu popričao s Filipincem za koga se kasnije ispostavilo da je zaražen koronavirusom. Pre dva dana su me testirali i sutra treba da mi stignu rezultati da li sam inficiran. Osećam se dobro, nemam simptome, ali se brinem zbog rezultata. Strpljenja na kruzeru ima sve manje, ali trudimo se da što bezbolnije prevaziđemo ovu agoniju.

Ovo za Kurir svedoči Zdravko Bumbulović (29) iz Šamca, državljanin BiH poreklom iz Srbije. On radi na kruzeru „Dajmond princes“, koji je kod japanske luke Jokohama u karantinu od 4. februara, kad je kod jednog od putnika otkriven koronavirus. Bumbulović, čiji je otac iz Brčkog, a majka iz Novog Sada, trenutno se nalazi u svojevrsnoj izolaciji kao i drugi članovi posade koji su bili u kontaktu s nekim od 286 putnika kod kojih je potvrđena infekcija.

- Nismo zatvoreni u kabinama, ali kretanje nam je ograničeno. Radimo čak i poslove, čistimo, donosimo kome šta treba. Nemam nikakve simptome, ali su videli na kamerama da sam popričao sa jednim Filipincem i došli da me testiraju. Smatram da je to odgovorno, iako imam malu tremu zbog rezultata testova - kaže Bumbulović, koji već četiri godine radi za ovu kompaniju, i dodaje:

- Znam dvojicu Srba koji su ovde na kruzeru, a čuo sam i da je nekoliko njih u izolaciji. Ne mogu da ih posetim, ali koliko sam čuo, oni se osećaju dobro i valjda su zasad negativni na virus.
Na brodu jedino osoblje cirkuliše, sav nameštaj s vlaknima je prekriven kako na njemu ne bi ostajali bacili, dok se staklo, drvo i druge površine redovno dezinfikuju. Svima polako ponestaje strpljenja, ali ostalo nam je da izdržimo do 19. februara. Kompanija će svim putnicima refundirati putovanje a nama isplatiti uvećane plate - kaže Bumbulović.

Kraj drame u karantinu u Francuskoj SRBI IZ VUHANA DANAS STIŽU KUĆI

Četvorica Srba koji su francuskim vojnim avionom evakuisani pre dve nedelje iz kineskog Vuhana, koji je epicentar pandemije koronavirusa, u bazu na jugu Francuske, u nedelju će se u večernjim časovima vratiti u Srbiju. Nenad Nešković, Aleksandar Kalaba, Dušan Đelić i Stefan Vojnić su u vojnoj bazi u blizini Marselja bili 14 dana u strogom karantinu, koji je istekao danas. Svi oni su negativni na koronavirus i osećaju se dobro.

Na kruzeru se nalazi i 14 srpskih državljana, dvoje putnika i 12 članova posade, od kojih se četvoro nalaze u izolaciji zbog testiranja na koronavirus. U međuvremenu, prva smrt od novog virusa potvrđena je u Evropi, a u pitanju je Kineskinja (80) koja je bila hospitalizovana u Parizu.

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na grešci, i unosimo ispravak vesti na datum 20. maj 2024. godine.