AKTUELNO

U nastojanju da uspori širenje novog korona virusa Poljska zatvara sve škole na 14 dana pošto je u zemlji potvrđeno 25 slučajeva zaraze virusom COVID-19 a po svemu sudeći danas će biti potvrđen i 26. slučaj, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

"Koronavirus i ta epidemija koja se širi može da bude veoma opasna. Imamo verovatno 26. slučaj virusa korona u Poljskoj. Doneli smo odluku da zatvorimo sve prosvetne organizacije i visoke škole na 14 dana, od ponedeljka, s tim da već sutra u njima neće biti nastave, ali će učitelji brinuti o deci", kazao je na konferenciji za novinare u Varšavi Moravjecki.

Poljski premijer upozorio je da to nije raspust, da to nije slobodno vreme, već karantin u društvu.

"Ta greška napravljena je u Italiji. Omladina koja nije išla u škole izlazila je u provod. Ovo je vreme karantina u društvu. Apelujem na odgovornost. Budimo odgovorni i pobrinimo se razumno da provedemo vreme kod kuće", rekao je poljski premijer.

Ministar kulture Pjotr Glinjski saopštio je da se u Poljskoj takođe zatvaraju pozorišta, opere, filharmonije i bioskopi i dodao je da je situacija vrlo ozbiljna ali nije tragična.

U Poljskoj je potvrđeno 25 slučajeva zaraze virusom korona, premijer je danas pomenuo i verovatni 26. mogući slučaj a u karantinu je 1.055 ljudi, dok je 9.366 pod epidemiološkim nadžorom, javljaju poljski mediji.

"Ima teorija da će toplije vreme biti efikasno u borbi sa virusom ali mi to ne znamo. Bilo bi neodgovorno da polazimo od toga da će kad dođe leto sve biti u redu", rekao je Moravjecki.

Nagli porast potvrđenih slučajeva zaraze zabeležen je i u susednoj Češkoj, koja je juče donela odluku da decu, najverovatnije do kraja marta, pošalje na vanredni raspust, i u kojoj je sa podacima od jutra sada evidentirano 64 slučajeva zaraze.

Dok u Češkoj važi zabrana manifestacija na kojima se okuplja preko 100 osoba, pa su neki bioskopi i pozorišta odlučili da igraju predstave ali da smanje broj prodatih ulaznica na 99, ministar kulture Lubomir Zaoralek naredio je da do daljnjeg ostanu zatvorene budžetske kulturne institucije, među njima i Narodna biblioteka.

Poljski predsednik Andžej Duda i češki Miloš Zeman podržali su sinoć sve mere svojih vlada u nastojanju da se suzbije epidemija virusa COVID-19 i istovremeno su apelovali da se ne širi panika i histerija i bez potrebe da se ne prave zalihe namirnica.

#koronavirus

#škole

'