AKTUELNO

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je da su u Republici Srpskoj potvrđena četiri nova slučaja zaraze korona virusom.

"Reč je o muškarcu i ženi koji su odmor proveli u Austriji i bili u kontaktu s osobom iz Hrvatske koje je zaraženo korona virusom. Zzaraženi su takođe muškarac i žena koji su bili u Sloveniji i u kontaktu sa zaraženom osobom", rekao je Šeranić.

Sve četiri osobe su na području BanjALuke. Radi se pregled osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima i biće stavljene pod nadzor. Zaraženi trenutno nisu u bolnici nego u kućnoj izolaciji.

Kako je objašnjeno, osobe su se same prijavile medicinskim službama s obzirom na to da su u BiH došle iz područja gde je intenzivna pojava slučajeva zaraze korona virusom.

S obzirom na to da je u BiH do srede bilo registrovano sedam zaraženih, prema novim podacima broj zaraženih oronavirusom u Bosni i Hercegovini sada je 11.

Pod zdravstvenim nadzorom u Republici Srpskoj nalazi se 376 osoba, a za tri osobe se čekaju rezultati nalaza. U izolaciji na Univerzitetskom kliničkom centru pet osoba. U Federaciji BiH pod nadzorom se nalazi 384 osobe.

Šeranić zahteva od građana da laboratotijske nalaze na rade u privatnim laboratorijama, jer one nisu ovlaštene za to i ne mogu garantovati validnost testiranja na korona virus.

Testiranje uzoraka na virus radi Univerzitetski klinički centar u Banjaluci za svoje pacijente, a za one iz drugih bolnica to čini Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

#Republika Srpska

#koronavirus

'