AKTUELNO

Španska vlada je najavila danas da će uvesti posebne mere kako bi ublažila negativne efekte epidemije korona virusa na špansku ekonomiju.

U dramatičnom saopštenju, španski hotelijeri su upozorili da su ugroženi od "cunamnija korone" koji preti da uništi njihovo poslovanje.

Popunjenost hotelskih kapaciteta je dramatično opala, mnogi hoteli su potpuno prazni i nema novih rezervacija zbog širenja epidemije.

"Stigao je 'cunami korone', kao da nas je pogodio meteorit i sad moramo da vidimo kako ćemo preživeti ovu katastrofu", poručio je sekretar španske hotelske federacije Ramona Estela, prenosi Rojters.

Foto: Pixabay.com

Španska vlada je najavila da će preusmeriti dodatna sredstva centralnim i regionalnim medicinskim ustanovama, da će fiksirati cene lekova i medicinske opreme i da će finansijski pomoći turističkom sektoru.

Merama vlade je predviđeno i da se malim preduzetnicima dozvoli plaćanje u ratama ili odlaganje poreskih obaveza u narednih 6 meseci.

"Prolazimo kroz težak period koji ćemo prevazići jedinstvom i odgovornošću", naglasio je španski premijer Pedro Sančez, prenosi Rojters.

Na samom početku epidemije Španija je uradila jako malo na sprečavanju širenja zaraze, ali se takav pristup promenio nakon ovonedeljnog širenja epidemije.

Foto: Pixabay.com

Vlasti su zabranile letove iz Italije, upozorile na rizik od putovanja i naredile zatvaranje nekih škola.

U međuvremenu, španska ministarka za rodnu ravnopravnost Irena Montero testirana je i pozitivna je na koronavirus, objavio je AFP, a preneo portal Index.

Danas je broj umrlih od Covid-19 porastao na 84, što je porast od 80 odsto za samo jednu noć i Španija je, posle Italije, postala najugroženija evropska zemlja.

Donji dom španskog parlamenta do daljeg će biti zatvoren, a na ulicama i po metro stanicama španskih gradova neuobičajeno je mirno i tiho.

#koronavirus

#Španija

'