AKTUELNO

Španija je proglasila vanredno stanje nakon što su u toj zemlji 4.374 osobe obolele od koronavirusa.

Špansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je građane da ne putuju u inostranstvo.

- Zbog povećanog broja otkazivanja letova i zbog situacije povezane s koronavirusom u Španiji, savetuje se putnicima da promene svoje planove o putovanju - prenosi Hina.

Španski premijer Pedro Sančes proglasio je vanredno stanje, pa će uvesti nove mere u borbi protiv širenja korona virusa koje bi mogle uključivati ograničenje kretanja stanovništva.

Foto: Tanjug AP/Joan Mateu

- Sutra ćemo doneti nove mere kako bi se mobilizovali svi resursi u zaštiti stanovnika od virusa. Vojni, privredni, finansijski i drugi resursi biće koordinirani. Izvanredno stanje trajaće petnaest dana - rekao je Sančes na vanrednoj konferenciji u Madridu koja je kasnila i na kojoj novinarima nije bilo dopušteno postavljanje pitanja.

U Španiji 123 osobe umrle su od ukupno 4.374 obolele.

- Nije isključeno da će Španija iduće sedmice imati 10.000 zaraženih. Čekaju nas teške nedelje. Ovo je tek prva faza u borbi s kojom se suočava svet - rekao je Sančes.

Od danas će u Madridu biti zatvoreni svi kafići, restorani i diskoteke nakon što su već od ranije zatvorene škole, vrtići, fakulteti, muzeji, pozorišta i stadioni. U drugim delovima zemlje takođe su pooštrene mere.

Foto: Tanjug AP/Joan Mateu

Javna televizija TVE u svom informativnom programu pozvala je stanovnike da ostanu kod kuće.

Na ulicama je manje ljudi, a danas je u Madridu broj putnika podžemnom železnicom pao za više od 50 posto u odnosu na isti dan prošle godine.

U petak je više od 60 država uvelo neki oblik restrikcija za putnike koji dolaze iz Španije.

#koronavirus

#Španija

'