AKTUELNO

Predsednik SAD objavio je pre dva dana da prekida na 30 dana sva putovanja iz Evrope u SAD u okviru mera za obuzdavanje pandemije novog virusa korona.

Velika Britanija i Irska uskoro će biti dodate na spisak zemalja sa zabranom putovanja, saopšteno je danas iz Bele kuće. Ovo je jedna od mera koje su SAD uvele u pokušaju da se epidemija koronavirusa obuzda. 

- Predsednik je odlučio da se obustave putovanja iz Velike Britanije i Irske, i to u ponedeljak uveče, u ponoć – izjavio je američki potpredsednik Majk Pens na konferenciji za štampu. Dodao je i da se građani SAD ohrabruju da se "vrate svojim kućama". 

Foto: Tanjug AP/Alex Brandon

Prvobitna zabrana se odnosila na zemlje članice šengena, a isključivala je Britaniju, Irsku i povratnike američke državljane. Ova zabrana stupila je na snagu noćas.

U okviru zabrane koja je objavljena pre dva dana, navedeno je da se na 30 dana prekidaju sva putovanja iz Evrope u SAD u okviru mera za obuzdavanje pandemije novog korona virusa.

Tramp je, takođe, proglasio vanredno stanje i omogućio isplatu 50 milijardi dolara sredstava pomoći.

Više od 800 ljudi u Velikoj Britaniji i 100 u Irskoj pozitivno je na koronavirus. U Velikoj Britaniji je zabeleženo više od 20 smrtnih slučajeva prouzrokovanih virusom Kovid-19, dok je u Irskoj zabeležen jedan smrtni ishod. 

U SAD je potvrđeno blizu 2.000 slučajeva virusa korona, a 43 osobe su umrle.

Inače, Trampova administracija suočava se sa kritikama zbog propusta u obezbeđivanju testiranja za sve građane, navodi Bi-Bi-Si.

U međuvremenu u drugim delovima sveta, premijer Novog Zelanda Džasinda Ardern naložila je da svako ko ulazi u zemlju mora u samoizolaciju na 14 dana. U Australiji je broj zaraženih povećan na 200, a tri lica su umrla.

#Donald Tramp

#koronavirus

'