AKTUELNO

"Mi svaki dan održavamo konferencije, molimo građane da nas slušaju. Pacijent nije izlečen, kako su neki mediji pisali, jer nije ni imao koronavirus i ne treba praviti senzacionalističke priče", objasnio je Gojković za Pink.

U Srbiji je do 8 sati jutros registrovano šest novih slučajeva koronavirusa, tako da je ukupan broj obolelih porastao na 41. Četiri pacijenta nalaze se u kućnoj izolaciji, budući da imaju lakšu kliničku sliku, dok je dvoje pacijenata zadržano na lečenju i oni su u stabilnom stanju. 

Kada je reč o stanju u Vojvodini, u KC Vojvodina smeštena su četiri pacijenta, a njihovo stanje je nepromenjeno, rekao je za Pink Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

On je objasnio i da jedan pacijent koji je pušten iz KC Vojvodine nije imao korona virus.

- Mi svaki dan održavamo konferencije, molimo građane da nas slušaju. Pacijent nije izlečen, kako su neki mediji pisali, jer nije ni imao koronavirus i ne treba praviti senzacionalističke priče - rekao je Gojković i dodao:

- Moramo da shvatimo da je reč o dugotrajnoj bolesti koja ne može da se izleči preko noći – kaže Gojković. Ističe da se ovim problemom bave najeminentniji epidemiolozi, infektolozi, pulmolozi i stručnjaci iz brojnih drugih oblasti. Oni, kako dodaje, na satnom nivou analiziraju kompletnu situaciju u Srbiji.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Podvlači da je situacija epidemiološki pod kontrolom i baš onakva kakvu su je stručnjaci i predvideli.

Kaže da je Italija, zemlja sa najvećim problemom kada je reč koronavirusu, dan posle prvog potvrđenog pacijenta, imala čak hiljadu obolelih.

- Prvi udar smo uspeli da izdržimo i sada ulazimo u drugu fazu, a to je faza u kojoj nam je najneophodnija svest građana. Neophodno je da svi oni koji su imali kontakt sa obolelima i svi oni koji imaju blage kliničke simptome respiratorne infekcije, ostanu kod kuće kako se zaraza ne bi širila. Upravo je ovo ključna stvar! Moramo ući u period samoizolacije, kako bi naš imunitet odbranili. U takvoj situaciji nećemo razvijati teže kliničke slike, koje se dešavaju najčešće kod starijih – kaže Gojković, dodajući da upravo ovu kategoriju stanovništva najviše moramo da zaštitimo.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Uputstva struke se, ističe, moraju poštovati, a razloga za paniku nema. 

- Treba da smo oprezni i zabrinuti, ali ne i u panici. Moramo da sačuvamo Srbiju od ozbiljnijih problema, te se moramo naoružati strpljenjem i odgovornošću – kaže Gojković. Ponovio je da je higijena jako važna, kao i izbegavanje zatvorenih prostorija i bliskih kontakta sa ljudima. 

#KC Vojvodina

#Zoran Gojković

#koronavirus

'