AKTUELNO

U Srbiji imamo 57 pozitivnih pacijenata na koronavirus, a 29 je hospitalizovano, rekao je na večerašnjoj konferenciji za novinare pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Kako je istakao, 17 pacijenata je na Infektivnoj klinici KCS-a, pet pacijenata je zbrinuto u KC Niš, dva u KC u Kragujevcu, četiri u KC Vojvodina, dok je jedan pacijent zbrinut na Infektivnom odeljenju opšte bolnice u Pančevu.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

- Dva pacijenta su na respiratoru, i oba se nalaze u KC Vojvodina, dok su svi ostali stabilnog opšteg stanja i nema pogoršanja - istakao je Gojković.

Odgovarajući na pitanja novinara, Gojković je rekao da se na četiri mesta u Srbiji može testirati na koronavirus, a to su "Torlak" i Instituti za javno zdravlje Niš, Kragujevac i Novi Sad.

-Svi su oni opremljeni sa dovoljnom količinom testova. Referentna ustanova je "Torlak" i u njemu se rade sva moguća testiranja vezana za koronu. Nabavka testova ide onako kako nam predlaže naš stružni tim i nemamo problema sa opermom. U planu je i nabavka novih količina testova, u zavisnosti od epidemiološkog statusa - istakao je on.

-SZO, s obzirom da su različite zemlje u različitom epidemiološkom statusu, u zavisnosti od toga menja preporuke za uzrokovanje, odnosno broj testiranja. Nama je ključna stvar u ovom trenutku i činjenica da je ključ svega da suzbijemo lanac infekcije i brzinu širenja među populacijom - dodao je Gojković.

Prof dr Edita Stokić naglasila je da su u KC Vojvodine zbrinuta četiri pacijenta.

-Nulti pacijent iz Bačke Topole je i dalje u KC Vojvodine i bolje je, drugi je iz okoline Novog Sada, nalazi se u polintenzivnoj jedinici i njegovo zdravstveno stanje je bolje. Treći pacijent je na mehaničkoj ventilaciji i monitoriše se njegovo zdravstveno stanje, koje je od dana prijema do danas nepromenjeno - rekla je Stokić i dodala da je četvrti, poslednji stigao u KC Vojvodine, te da je dva dana nakon hospitalizacije stavljen na mehaničku ventilaciju jer mu se stanje pogoršalo.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

-U "korona centru", kako nazivamo intenzivnu jedinicu KC Vojvodine, poseban tim lekara brine o praćenju njihovog zdravstevmnog stanja i monitoring je 24 sata - naglasila je Stokić.

#stanje

#status

#zaraženi

'