AKTUELNO

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici nove mere u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19.

Građani Srbije, kao i strani državljani koji imaju boravište u Srbiji, a koji ulaze u Srbiju, iz država označenih kao žarišta epidemije virusa COVID-19, a to su: Švajcarska, Španija, Austrija i Italija, izriče se obavezna mera samoizolacije u trajanju od 28 dana.

Svim građanima Srbije, kao i stranim državljanima koji imaju boravište u Srbiji, a dolaze iz drugih zemalja, izriče se obavezna mera samoizolacije - izolacija u kućnim uslovima od najmanje 14 dana, saopštila je vladina Kancelarija za zaradnju sa medijima.

Svako nepoštovanje mera samoizolacije biće najstrože kažnjavano, u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije, odlučila je Vlada.

Srbija je zabranila izvoz svih lekova u trajanju od 30 dana iz preventivnih razloga, kako bi naše apoteke bile snabdevene svim neophodnim sredstvima.

Ograničena je i kupovina zaštitnih maski, što znači da jedna osoba, ima mogućnost kupovine najviše 10 maski, 10 rukavica, dva pakovanja dezinfekcionih sredstava veće mililitraže ili pet pakovanja manje mililitraže.

Svi šalteri javnih institucija u Srbiji biće zatvoreni, izuzev onih čije bi zatvaranje ugrozilo nesmetano funkcionisanje države u vreme vanrednog stanja. Svi građani biće blagovremeno obavešteni o načinu regulisanja svojih prava i obaveza.

Ono što je najvažnije jeste da sada ne dolaze na šaltere i da za to neće snositi nikakve sankcije.

Imajući u vidu da sve dosada donete mere nisu donele dovoljno očekivane rezultate, Vlada Srbije ne isključuje mogućnost donošenja još oštrijih mera kako bi sačuvala zdravlje svojih građana.

Stoga još jednom molimo i najsnažnije apelujemo na naše sugrađane starije od 65 godina da ostanu u svojim domovima. Sve ovo radi se za njihovo dobro.

Vlada Srbije je poručila da je u potpunosti posvećena borbi protiv širenja virusa COVID-19, iz minuta u minut prati razvoj situacije u zemlji, regionu i svetu i blagovremeno će vas obaveštavati o svemu i doneti sve potrebne odluke u cilju očuvanja vašeg zdravlja.

#Vlada Srbije

#koronavirus

#mere

'