AKTUELNO

U Hrvatskoj je od juče potvrdjeno još 40 novoobolelih od korana virusa i sada je ukupno 168 zaraženih, od kojih se petoro oporavilo, saopštio je jutros Nacionalni štab civilne zaštite.

Više od 14.000 osoba nalazi se pod merama samoizolacije, a 90 osoba je karantinu.

Troje obolelih je na respiratoru.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na konferenciji za novinare da je epidemiološka situacija i dalje pod kontrolom, ali da je loše što pojedinici u samoizolaciji ne poštuju mere što omogućava da se epidemija nekotrolisano širi.

On se zahvalio vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata na donaciji zaštitnih maski i opreme, koja je sinoć stigla u Zagreb.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio je da se zbog sprečavanja širenja zaraze ukidaju sve medjugradske autobuske i vozne linije, a zatvaraju se i javne površine, a primenjivaće se i strože mere za one koji krše samoizolaciju.

- Naši životi će se sve više menjati i sve će se više održavati u zatvorenim prostorima - rekao je Božinović.

Direktorka zagrebačke infektivne klinike Alemka Markotić istakla je da je došlo vreme da se svi uozbilje, jer "ovo nije film, već naša stvarnost".

- Ako želimo korona party (žurku) imaćemo ga, ali mislim da ne želimo. Korona party izgledaće tako da će stariji završiti kao teško bolesni, na respiratoru. U Klinici primamo sve veći broj ljudi. Sada na naplatu dolaze odlasci na skijanja, nejavljanja i nepridržavanja pravila samoizolacije - upozorila je Markotić.

Ona je najavila da će u bolnicu ići samo teže bolesni, dok će oni s blagim simptomima biti u samoizolaciji.

Hrvatske vlasti donele su proteklih dana niz mera u borbi protiv širenja korona virusa, koje su na snazi 30 dana. Tako su, medju ostalim, zabranjena javna okupljanja i sportski dogadjaji, obustavljen rad u ugostiteljskim objektima i prodavnicama osim prehrambenih i apoteka, uz još neke izuzetke. Takodje je obustavljen rad sportskih i rekreativnih centara, kao i verska okupljanja. Širom zemlje zatvorena su dečja igrališta, uključujući sva igrališta i dvorišta vrtića i škola.

Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prelaza.

U najvećim hrvatskim gradovima pripremaju se novi kapaciteti za smeštaj pacijenata, a ispred zagrebačkog KBC Dubrava, koji će biti primarni intenzivistički centar, Hrvatska vojska podigla je šatore i ekspedicijski kamp za prihvat obolelih.

I u zagrebačkoj Areni se postavljaju bolnički kreveti koji će u slučaju potrebe biti namenjeni za smještaj lakše bolesnih.

#Hrvatska

#koronavirus

'