AKTUELNO

Zamenica je direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ rekla je za Pink da su podaci koji se tiču epidemije koronavirusa u Srbiji ohrabrujući.

- Ovo jesu ohrabrujući podaci, ali ne treba da budemo optimistični jer se podaci menjaju iz sata u sat. Ne smemo da se opuštamo jer virus lako nađe put do osetljive osobe - rekla je Kisić Tepavčević.

Kako kaže sada se nalazimo u onom periodu kada broj obolelih vrtoglavo raste.

- Isključiov sve zavisi od nas. Ovi brojevi nam pokazuju koliko smo sprecili da se virus širi. A naše ponašanje narednih dnaa će pokazati da li će se broj smanjenja obolelih nastaviti - navela je Kisić Tepavčević.

Ukazala je na to da je do sada 662 novih testiranih u poslednja 24 sata.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo se spremili za najgori mogući scenario. Nadam se da nikada neće biti iskorišćeni svi privremeni kapaciteti koje smo primenili. To nam daje nadu da izdržimo - kaže Kisić Tepavčević.

- Mi nemamo ništa novo da kažemo, i dalje je osnovni ključ u nama i našem ponašanju. Ako se desi da se i neko zarazi mi ne smemo da dozovlimo da on iz jednog organizma pređe u drugi - rekla je Kisić Tepavčević.

Naglasila je da je od ključnog značaja da se i dalje nastavi socijalno distanciranje i čuvanje sigurne udaljenosti jednih od drugih.

Obolevaju oni koji su najviši izloženi virusu

- Ovaj virus je pokazao da nema nikavu granicu. Videli smo da mogu da se inficiraju i bebe i mladi i stari. Neophodno je da se ponašamo kao potencijali rezervoari virusa i da čuvamo sebe i druge - rekla je Kisić Tepavčević.

Foto: TV Pink Printscreen

- Adekvatne mere za populaciju stariju od 65 godina su urodile plodom. Uzrastna struktura koja kod sada najviše oboleva je stanovništvo koje se najviše kreće. Oni koji rade su više izloženi virusu pošto dolaze u rizične kontakne - kaže Kisić Tepavčević.

91 grad u Srbiji nema potvrđenu infekciju koronavirusom

- Jako je bitno da u onim sredinma gde nema visrusa uspemo u tome da se tu virus ne prenese i da stabilizujemo situaciju tamo gde virus postoji - ulazuje Kisić Tepavčević.

- Pustili smo virus da sam svoj ciklus završ i da zato moramo da vodimo računa. Savremeni svet koliko god da je osetljiv na nov virus ima savremene tehnologije i mogućnost da savlada virus. Moramo da shvatimo da mi nismo samo pasivni posmatrači, već smo mi ti koji našim ponašanjem utičemo na to kakao će ta epidemija da izgleda - navodi ona.

Svaki izgubljeni život je nešto što je moglo da se spreči našim adekvantrim ponašanjem.

Foto: TV Pink Printscreen

- Moramo da smognemo svu snagu i da sprečimo da se to dešava. Moramo da prihvatimo da svi imamo jednaku mogućnost da budmeo inficirani. Ima onih koji u sebi nose virus i koji će da steknu imunitet, ali moraju da budu oprezni da ne zaraze druge - rekla je ona.

Navela je da je zadovoljna kako izgledaju privremene bolnice u koje će biti smemeštani oni sa blagim simptomima koronavirusa.

- U rekorndom roku smo rasteretili opterećenje u našim bolnicama osposobljavanjem sajamskih prostora za hospitlaizaciju pacijenanata u privremenim bolnicama - zaključila je ona i dodala da se 33 osobe nalaze u privremenoj bolnici na Sajmu u Beogradu.

#Darija Kisić Tepavčević

#koronavirus

'