AKTUELNO

Najrizičnije mesto u domu za prenošenje koronavirusa je kupatilo, tvrde naučnici.

Nedavno testiranje sprovedeno u kući u kojoj je bio izolovan pacijent zaražen koronavirusom pokazalo je da su WC šolja, lavabo i kvaka na vratima toaleta testirani pozitivno na virus, što pojačava mogućnost da bi još jedan siguran način prenošenja virusa mogao biti putem fekalija.

Istraživanje dr Vej Sjang Onga iz Nacionalnog centra za infektivne bolesti u Singapuru ujedno je pokazalo da je kupatilo najrizičnije jer se nakon povlačenja vode nakon nužde virus širi prostorijom i kontaminira druga područja u blizini.

Foto: Pixabay.com

Dugo se zadržava nakon obavljene nužde  

- Kada razmišljamo o načinima prenošenja koronavirusa, to nije prva stvar koja je većini padala na pamet pre ove studije i pojave pandemije. Očigledno se mora dodatno posvetiti pažnja dezinfekciji kupatila nakon svake upotrebe, kao i detaljnom pranju ruku posle obavljanja nužde - upozorava dr Aron Glat, direktor bolnice Maunt Sinaj Saut Nasau u Njujorku.

Novi virus se očigledno dugo zadržava u fekalnim materijama. Zato ako detaljno ne operemo svaki milimetar ruku i ne dezinfikujemo kupatilo nakon upotrebe, postoji povećan rizik od zaraze.

Dr Ong testirao je domove tri zaražena pacijenta koji su izolovani u kućnim uslovima. Kod svakoga od njih uzeto je 26 uzoraka iz sobe u kojoj su provodili najviše vremena, iz kupatila i predsoblja. Uzorci su uzeti i od lekara koji su ih posećivali u samoizolaciji.

Foto: Unsplash.com

Dokaz koliko je dezinfekcija važna

Prvi pacijent testiran je dva puta - četvrtog i desetog dana bolesti. Testovi su uzeti nakon čišćenja navedenih prostorija i pokazali su negativan rezultat. Prostorije drugog pacijenta testirane su dva dana nakon dezinfekcije i takođe su bile negativne na koronavirus.

Međutim, kod trećeg pacijenta uzorci su uzeti pre čišćenja, a testiranu su mu i uzorci stolice, koji su bili pozitivni na virus. Dr Ong kaže da je on pronađen na tri od pet mesta, dok kontaminacije nije bilo u uzorcima iz hodnika. - Sad kad imamo očigledan dokaz da je redovna lična higijena, kao i održavanje higijene u kupatilu nakon svake upotrebe izuzetno važna, molimo sve ljude da se ovoga striktno pridržavaju kako bi sačuvali svoje zdravlje, ali i zdravlje svih ukućana - kaže dr Ong.

#fekalije

#koronavirus

'