AKTUELNO

"Socijalna distanca je najefikasnija strategija i najmoćnije oružje u borbi protiv širenja koronavirusa", izjavio je profesor virusologije sa Medicinskog fakulteta univerziteta RUDN Aleksej Mazus.

„Najefikasnija strategija za borbu protiv korone je socijalna distanca, ona predstavlja najmoćnije oružje. Tako se sigurno smanjuje broj obolelih od te bolesti, koja je, kao što znamo, četiri puta zaraznija od gripa“, istakao je Mazus.

Ruski lekar smatra da sve dok se ne izmisli vakcina protiv Kovida-19, ljudi bi trebalo da se plaše širenja bolesti i da drže distancu između sebe.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Podsetimo, U Rusiji su uz učešće stručnjaka iz Ruske akademije nauka i umetnosti (RAN) napravljena tri preparata koja se potencijalno mogu primeniti za lečenje infekcije prouzrokovane virusom.

Prema rečima šefa odeljenja medicinsko-bioloških nauka RAN akademika Vladimira Čehonjina, u Rusiji se uz učešće stručnjaka sa Akademije nauka razvijaju i tri vakcine protiv infekcije Kovid-19.

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u Vuhanu u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara da je uzročnik koronavirus.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije Kovid-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je broj obolelih od virusa korona premašio milion.

#distanca

#koronavirus

'