AKTUELNO

U Srbiji je u protekla 24 sata, preminulo pet osoba od korona virusa, saopštio je danas Krizni štab, čime se ukupan broj popeo na 44 žrtve.

- Prošao je još jedna težak dan, do 15. časova 1.624 slučaja obolelih, testirano je 645 osoba, od čega je 148 pozitivno - rekao je direktor Klinike za Infektivne bolesti Goran Stevanović.

-Izubili smo još pet sugrađana, na Sajmu je 69 pacijanata koji su kontrolno testirani – dodao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Takođe, on se zahvalio svima koji se pridržavaju mera.

- Da nisu uvedene ovakve kakve jesu, i da nije ispošotovan stav struke, ova cifra bila bi i deset puta veća - istakao je on.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je se u koletkitnim smeštajima primenjuju mere izolacije I sve je pod kontorolom.

Foto: TV Pink Printscreen

-Uključeni smo u praćenje mere epidemiološke situacije. Tu smo za sve one koji upravljaju tim insticijama. Sve je pod kontorlom, sve mere su preduzete I sve ustavnove su u obavezi da primenjuju mere koje mora da primene. Situacija je pod kontorlom, ne odstupa se od mera koje su date – rekla je.

Kaže da prema kriterijumima, redovno se prati stanje zaraženih koronavirusom. Kaže da će tek izaći u javnost sa detaljinijim podaticma koji se tiču privremenih bolnica.

Na pitanje o domovima za stare, Jovanović je rekla da se ove institucije ne odvajaju od ostalih I da se I tamo sprovodi sve kao i kod drugih medicinskih ustavnova.

-Oni su deo državnog Sistema i ne odvajaju se. U ovom trenutku primarno radimo na suzbijanju infekcije. Pored pružanja smeštaja, obezbeđena je kontrola svega. Njome upravlja neko ko upravlja samim domom za stare, ali sve preporuke su isti kao I u drugim zdravestvnim ustavnovama – rekla je ona.

O situaciji u Ćupriji Jovanović kaže da nadležni pokušavaju da utiču na to da se broj zaraženih smanji I utiče da ovaj deo zemlje ne bude više žarište.

-Ćuprija je jedno od žarišta i blizu je Beograda, registrovano je oko 50 sljučajeva u tom okrugu. Sve mere koje se primenjuju u zdravstvenim ustanovama se primenjuju i tamo. Pacijenti usmeravaju prema regionalnom centru gde pripadaju – rekla je ona.

Što se KBC "Dragiša Mišović" tiče, kaže, da bolnica nesmetano funkcioniše i vodi se računa i oko zaposlenih I bolenika, I naglašava da je takva praska kod ostalih bolnca.

-Bolnica je dobro organizovana. Pored zdravestveh radnika koji se testiraju, testiraju se svi tamo. Po potrebi se vrši prerasodela kadrova, I u ovom trenutku ova bolnica može da funkcioniše. Proces lečenja je isti za sve. Posle išćezavanja kliničke slike, osoba je još 14 dana u izolaciji – rekla je Jovanović.

Stevanović kaže da su do sada izlečeni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.

-Mali je broj izlečenih, ali reč je o ljudima koji imaju slabiju kliničku sliku. MI smo tek u petoj nedelji pa je rano pričati o izlečenju. Obustava kretanja ne znači da osoba treba da sedi kući I pored toga da oseća tegobe. Kretanje mu se ne ograničava, jer osoba mora da dobije pomoć I dijagonzu – rekao je Stevanović dodavši da po poterbama bolnica se vrši preraspodela timova.

Naglasio je da je Novi Pazar formiranje novog žarišta.

-Radimo na tome da se tamo formira bolnica koja će moći da funkcioniše, šalju se respriratori i sturčni kadar – dodao je.

Što se tiče spekulacija o navodno lošoj situaciji na Sajmu, Stevnović kaže da se tamo nalaze lakši pacijnti i da se njihova situaicija prati.

-Tamo je privremena bolnica, tamo su ljudi samo COVID pozitivni, sa lakšom kliničkom slikom. Oni se svi prate i svi će biti testirani nakon adekvatnog perioda, a to zavisi od uzimanja prvog uzorka. Sedmi i 12. dan je period uzimanja prvog uzorka. To su pravila koja nisu naša, svi se toga pridražvaju – rekao je.

#konferencija za novinare

'