AKTUELNO

U Nišu je danas izvršena dezinfekcija Gerontološkog centra u kojem se virusom korona zarazilo oko 150 korisnika i zaposlenih, dezinfikovan je i Dom zdravlja u tom gradu, a tokom dana biće dezinfikovane najprometnije niške ulice, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović koji je i na čelu Kriznog štaba za Nišavski i Toplički okrug.

Kako je rekao novinarima u Nišu, dezinfekcija je izvršena u saradnji sa ruskim kolegama. 

"Preduslov zdravlja u ovoj situaciji je dezinfekcija, zaštitna oprema i testiranje, a sve to upravo sprovodimo", rekao je Nedimović ispred Doma zdravlja u Nišu. 

Prema njegovim rečima, taj Dom podneo je najveći udarac u prethodnih mesec dana, jer su sami u tom periodu uradili 1.846 testova. 

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

"Nikad nisam video da se neko ovako predano ponaša prema svakom pacijentu u svakoj ambulanti, da li je to radiologija, laboratorija ili nešto treće. Takođe, veliki teret iznela je i Hitna pomoć u Nišu", naveo je Nedimović.

Upitan da li će u Nišavskom okrugu biti otvorene nove Kovid i privremene bolnice, Nedimović je odgovorio da su edpidemilozi Darija Kisić Tepavčević i Branislav Tiodorović napravili plan za Kovid bolnice koji će danas biti predat štabu u Beogradu. 

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Kako je objasnio, prema tom planu ideja je da za Kovid bolnicu bude obezbeđen jedan objekat u Niškoj banji, predloženi su objekti u Pirotu i Zaječaru, a u razmatranju je i Soko banja. 

Govoreći o privremenim bolnicama, Nedimović kaže da Niš ima dovoljno privremenih bolnica i da novi kapaciteti neće biti otvarani, s obzirom da će, navodi, početi prva otpuštanja pacijenata iz hale "Čair". 

Upitan kada stižu dodatni testovi u Niš, Nedimović je odgovorio da su dodatni testovi na putu za Veterinarski institut u Nišu. 

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

"Juče su Veterinarski institut i Institut za javno zdravlje uradili više od 600 uzoraka, a sve što je bilo preko toga nošeno je u Batajnicu. Brzina više neće biti problem, ali morate da razumete da do pre 15 do 20 dana nije bila ista propusna moć laboratorija i testova", rekao je Nedimović. 

Podsetio je da će Niš uz pomoć Kine dobiti novu medicinsku laboratoriju, koja je juče dopremljena u Beograd, dodajući da će to biti "strateška stvar" za Niš, možda ne za pet ili 15 dana, ali će, kaže, Niš biti spreman u budućnosti ukoliko se pojave drugi virusi. Navodi da će ta laboratorija moća da obavlja 1.000 testova dnevno.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan kaže da u toj ustanovi radi oko 1.000 zdravstvenih radnika - 234 lekara, oko 700 medicinskih sestara i tehničara, kao i radnici odeljenja za stomatologiju. 

Prema njegovim rečima, iz Doma zdravlja zaraženo je tri zdravstvena radnika, navodeći da su dva smeštena u sportskoj hali "Čair", a jedna u KC Niš. 

Jerkan ističe da Dom zdravlja ima mali broj zaraženih, jer je na vreme preduzeo sve mere zaštite. 

#Niš

#dezinfekcija

#koronavirus

<
'