AKTUELNO

Svakodnevni život od sutra neće biti kao što je bio pre 6. marta, važiće i dalje mere koje će biti na snazi ali pomoći će nam da nemamo nagli broj novoobolelih, rekao je za TV PINK član kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa i pokrajinski sekretar za zdravstvo doktor Zoran Gojković.

Doktor Gojković rekao je da smo u prvim nedeljama imali rast broja zaraženih i to su nedelje kada to i očekujete, i dodaje da se prvih šest nedelja izdržalo i da je kriva tako išla svuda u svetu i da se nakon šest nededlja očekuje da počne da pada broj novih inficiranih.

"To se u našem slučaju upravo i dešava. Vidimo smanjenje broja obolelih. Svakodnevni život neće biti kao što je bio pre 6. marta, važiće i dalje mere koje će biti na snazi ali pomoći će nam da nemamo nagli broj novoobolelih", rekao je dr Gojković.

Kako kaže, situacija u Vojvodini je trenutno najpovoljnija, u Beogradu takođe pada linija u broju obolelih, dok je, dodaje trenutno najnepovoljnija u južnoj i jugoistočnoj Srbiji.

"Oni posebno moraju da se maksimalno pridržavaju svih mera. To se posebno odnosi na socijalne ustanove", rekao je dr Gojković.

Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do iskakanja, merama se to mora podupreti.

"Imamo pokazatelje kojima se rukovodimo i donosimo preporuke Vladi koja sluša struku i donosi mere koje predlažemo", rekao je dr Gojković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada su mere za 1. maj u pitanju, dr Gojković kaže da sve zavisi od broja obolelih, i da ukoliko bude bio pad obolelih u značajnoj meri ići će se sa ublažavanjem mera, ali dodaje da ukoliko bude linearan neće doći do novih ublažavanja mera.

"Što budemo tolerantniji i odgovorniji, kriva će biti strmoglavija i pre ćemo se vratiti našem svakodnevnom životu. To ne zavisi samo od naše zemlje, već i kompletne Evrope i celog sveta", rekao je dr Gojković.

Kako kaže, interesovanje za davanje krvne plazme je veliko i mnogi žele da je daju, ali dodaje, moramo da shvatimo da postoje stroge medicinske indikacije ko može da postane donor krvne plazme.

"Postoji i vremensko ograničenje u kome mogu dati krvnu plazmu, a postoji i određena procedura obavezna za onoga koji će je primiti. Krenuli smo sa uzorkovanjem, imamo kompletno opremnjene timove i sve potrebne kapacitete i kadrove, kao i neophodan materijal", rekao je dr Gojković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da će testiranje veće populacije uskoro početi da se analizira, i dodaje da mora da prođe određeni vremenski period, kao i da će tada da se vidi koliko je građana asimptomatski preležalo virus.

Dr Gojković je rekao da od sutra ponovo novinari mogu da prisustvuju konferencijama, i da je odluka donesena u cilju maksimalne bezbednosti za sve koji ih prate.

"Veliki broj novinara u redakcijama bio je inficiran i nismo hteli da ugrozimo zdravlje. Od sutra će moći da prisustvuju novinari sa televizija i iz agencija, a u sredu sa portala i iz štampanih medija, u cilju manjeg broja prisutnih u sali", rekao je dr Gojković.

Kako kaže, gledaće se da se što više utiče na zdravlje svih, i dodaje da je to u ovom trenutku razlog za donošenje takve mere.

#koronavirus

<
'