AKTUELNO

Ambasador Srbije u Švedskoj Dragan Momčilović rekao je da švedski sistem dobija kritike, ali da švedska Vlada, kao i medicinski stručnjaci ostaju pri tome da žele da ga primenjuju do kraja, jer očekuju i drugi krug pandemije.

-Šveđani trpe odgovarajuće kritike, oni ih prihvataju, pokušavaju da prilagode model, ali ostaju pri bazičnim pretpostavkama - ističe Momčilović za Pink.

Kako kaže, kritike koje dolaze, pre svega stižu od pojedinih medicinskih krugova u samoj Švedskoj.

Foto: TV Pink Printscreen

-Oko 2.000 stručnjaka je poslalo jedno pismo da bi trebalo da se mere pooštre. Kritike dolaze i od susednih nordijskih zemalja, koje kažu da je švedski model mogao da bude restriktivniji, jer broj preminulih u Švedskoj je tri pita veći nego u Danskoj, Finskoj i Norveškoj - rekao je Momčilović.

Dodaje da, Kipar koji je nedavno liberalizovao svoje turističke destinacije za građane EU je isključio Šveđane uz obrazloženje da oni jednostavno epidemija i dalje postoji u Švedskoj i da postoji mogućnost njenog proširenja.

-Oni ostaju pri svom modelu i oni ga prilagođavaju. Šveđani su napravili analizu gde je najveća stopa preminulih osoba i to su starački domovi na prvom mestu - rekao je Momčilović.

-Popularnost švedske vlade koja je bila na 24 odsto, porasla je na 31 odsto, što znači da Šveđani žele taj liberalni model - naglasio je on.

#koronavirus

#Švedka

#švedski model

'