AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je na konferenciji za medije da je u poslednja 24 sata testirano 9.858 osoba, da je 295 novozaraženih, a da je preminulo još devet osoba.

Brnabić je na konferenciji za medije rekla da su na respiratoru 132 pacijenta.

- Realnost je da nam se procenti dobro drže i polako smanjuju, i da pritisak na naš zdravstveni sistem nastavlja da slabi - rekla je premijerka Brnabić.

Kako je navela, u narednom periodu očekuje se smirivanje situacije sa epidemijom koronavirusa u Srbiji.

Prema njenim rečima, građani Srbije su ozbiljno shvatili ozbiljnost epidemije i pridržavaju se preventivnih mera.

- Meni se zaista čini da mi kao društvo ulazimo u jesen mnogo spremniji nego što smo bili pre nekoliko meseci - kaže Brnabić.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Brnabić je izjavila je da kao društvo ulazimo u jesen mnogo spremniji nego što smo bili do pre nekoliko meseci i da je danas počeo obilazak postojećih 22 PCR laboratorije širom Srbije za koronavirus, kao i devet lokacija za moguće nove laboratorije.

Želimo da se još bolje spremimo za jesen i zimski talas koronavirusa, rekla je Brnabić na konferenciji za medije.

- Te lokacije nisu sve potvrđene, već treba da vidimo da li je tu moguće da obučimo ljude i kupimo svu potrebnu opremu - dodala je ona.

Kaže da je potrebna još jedna laboratorija u Beogradu i to u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje i Batuta, zatim to su zavodi za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zaječaru i Vranju.

Tu je i Medicinski fakultet u Kragujevcu i biće otvorena još jedna laboratorija u Kosovskoj Mitrovici.

- Ovo je rezultat plana koje smo usvojili kao Krizni štab u okviru priprema za jesen i zimu i radne grupe za koordinaciju rada mikrobioloških laboratorija koju je formirala vlada, i tu imamo ukupno 33 osobe koje će u naredna četiri dana obići 30 lokacija širom Srbje. U ponedeljak će radna grupa uraditi analizu prikupljenih podakata i preporučiti mere za podizanje kapaciteta postojećih i otvaranje novih kovid PCR laboratorija. Podižemo kapacitete za PCR testiranje što je ključ borbe protiv koronavirusa - rekla je Brnabić.

- Zaista očekujemo smirivanje situacije, ali to zavisi od svih nas i od toga koliko se pridržavamo mera prevencije. dugujem veliku zahvalnost građanima ozbiljno shvatili zajedno se borimo i najveći broj građana se odgovorno ponaša - kazala je ona.

Izvinila se u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića što nije mogao da prisustvuje konferenciji danas i navela da će on prisustvovati u petak na konferencijiji u 15 časova.

Epidemiološka situacija se blago popravlja

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon kazao je da se epidemiološka situacija u Srbiji blago popravlja, da se smanjuje broj novootkrivenih slučajeva i da je to vidljivo i po pražnjenju bolnica i po broju ambulantnih pregleda, posebno u Beogradu.

 - Smanjuje se broj pregleda, u ponedeljak prošle nedelje je bilo 632 pregleda, dok u ponedeljak ove nedelje smo imali 488. U utorak prošle nedelje smo imali 566 pregleda, dok ovaj utorak je bilo 363 pregleda - naglasio je Kon.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Kako je kazao, subotom i nedeljom takođe je zabeležano smanjenje broja ljudi koji se javljaju ambulantama, ali kako je naveo, to može da bude i zbog navike da se kod lekara ide posle vikenda.

- Svi pokazateli ukazuju na to da se nalazimo u jednoj situaciji postepenog smirivanja i od jedne jasno nepovoljne ulazimo u nesigurnu situaciju - istakao je Kon.

Naglasio je da je važno da se i dalje sprovode mere, da se izbegavaju kontakte, nose zaštitne maske i da se poštuju sva upozorenja.

Kovid 19 ostavlja ozbiljne promene na bubrezima

Direktorka KC Vojvodine Edita Stokić kazala je danas da kovid 19 osim promena na plućima izaziva promene i na drugim organima, među kojima je akutna bubrežna insuficijencija.

Ona je na konferenciji za medije rekla da se u KC Vojvodina leče pacijenti sa teškom kliničkom slikom, kod kojih je uocena akutna bubrežna insuficijencija.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

- Prema podacima iz Kine gde se akutno bubrežna insuficijencija javlja od 0,5 do 29 odsto kod obolelih pacijenata, a studija iz SAD je pokazala da je taj broj do 37 odsto - navela je Stokić.

Ona je naglasila da ukoliko pacijent dospe u jedinicu intenzivne nege akutno zapaljenje bubrežne funkcije može da se javi čak u od 78 do 90 odsto.

Naglašava da je zbog toga lečenje kovid pacijenata multidisciplinarno. Stokić je navela da je u Ginekološko-akušerskoj klinici KCV u poslednja 24 sata rođeno 35 beba, od toga 24 dečaka i 11 devojčica.

Neozbiljne procene profesora Belojevića

Premijerka Brnabić kaže da je potpuno neozbiljna i činejničcno i naučno osporiva izjava profesora higijene na Medicinskom fakultetu u Beogradu Gorana Belojevića o tome da je u Srbiji broj zaraženih virusom korona 128.000, dok je, prema njegovoj proceni, 5.000 preminulo od posledice virusa.

Na pitanje kako komentariše izjave pojedinih lekara o potrebi da se ispravi statistika kada je reč o brojkama zaraženih, aktivnih i preminulih od posledica virusa kovid, da ne bi ostala mrlja i na epidemiolozima i na preventivnoj medicini, Brnabić kaže da u Srbiji ukupno ima registrovano 27.033 zaraženih korona virusom, te da ne zna na osnovu koje računice je napravljena procena da imamo 128.000.

- Videla sam izjavu. Meni je neverovatno da imamo 5.000 preminulih od posledica virusa. Ne znam na osnovu koje računice neko procenjuje da imamo 128.000 potvrđenih, ali bi htela da vidim u tom slučaju i računicu za čitav svet, pa da vidim kako Srbija stoji u tome - kazala je Brnabić.

Dodala je da je sigurno da je u Srbiji broj zaraženih veći u odnosu na potvrđenih, ali, kako je navela, nije sigurna da se "odokativnom metodom" može zaključiti koliki je taj broj.

- Volela bih da vidim kakvi su podaci uvaženom profesoru za čitav svet i pojedine zemlje. Ja nemam ideju kako je mogao da dođe do tih cifara - naglasila je Brnabić i dodala da je i ukupan broj preminulih u prethodnom periodu od drugih bolesti daleko od 5.000. 

Mislim da su neozbiljne takve spekulacije, koje mogu naučno da se ospore, ali to nije moj posao, zaključila je premijerka.

Frustriranost se vidi

Brnabić je odgovarajući na pitanje o kritikama upućenim Kriznom štabu kazala da jasno vidi frustriranost jednog dela ljudi.

- U Italiji su podneli tužbe protiv Kontea jer nisu brzo uvedene restriktivne mere u jednom mestu, a u Austriji su podnete tužbe jer su isuviše brzo uvedene mere... Ja razumem frustraciju i mogu da kažem da je delim. I meni je juli bio lično jedan od najtežih meseci u životu. Ovo u julu iznenadilo je sve nas, ali je iznenadilo i ceo svet. Mnogo spremniji dočekujemo jesen - izjavila je Brnabić.

Ukidanje mera

Odgovarajući na pitanje o ukidanju mera Brnabić je rekla da će se to raditi postepeno i navela da je sada jedna od glavnih tema septembar i polazak dece u školu.

Govoreći o onlajn nastavi Brnabić kaže da je ona dala dobre rezultate i navela da je to rezultat onog što je urađeno da digitalizaciji obrazovanja.

- Mi smo bili jedina zemlja u Evropi koja nije dan izgubila tokom pandemije koronavirusa - kazala je premijerka i dodala da se radi na uvođenju digitalnih udžbenika.

Kapacitet bolnica

Odgovarajući na pitanja o kapacitetu bolnica Brnabić je rekla da su one pretvorene u kovid bolnice zbog velikog broja pacijenata i pojasnila da se to dešava sa bolnicama širom sveta.

- Bolnice će se otvarati kako se bude smanjivao broj pacijenata - rekla je predsednica Vlade Srbije.

Brnabić je rekla da o nadljudskim naporima govori to što je i pored koronavirusa smrtnost u Srbiji manja nego prošle godine u ovom periodu.

Govoreći o vakcini Brnabić je rekla da je predsednik Vučić rekao da će Srbija biti u prvih 20 zemalja koje će dobiti vakcinu.

Dr Kon je rekao da nije vreme da se razgovara o popuštanju mera i da je potrebno nošenje maski.

- Što se tiče rada kafića, to tek posle polaska u školu, po mom dubokom ubeđenju - kazao je on.

#Ana Brnabić

#COVID-19

#Epidemija

#Srbija

#koronavirus

#krizni štab