AKTUELNO

Građanima Srbije članovi kriznog štaba građanima Srbije saopštavaju najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Srbiji i ministar prosvete Mladen Šarčević.

- U poslednja 24 sata na korona virus je testirano 8.086 osoba, njih 235 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo šest lica. Prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima se u bolnicama širom Srbije nalazi 91 pacijent, što je najmanji broj još od 5. jula. Do sada su ukupno preminule 652 osobe - rekla je Kisić.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Ministar Šarčević je rekao kako je školstvo u Srbiji je spremno za pocetak skolske godine.

- Analizirajucu školske uprave u Srbiji, u pojedinim je broj đaka toliko da se ta odeljenje ne moraju smanjivati kako bi se poštovale epidemiološke mere. Jako je važno da smo morlai da se rukovodimo radnom listom zaposlenih. Prvi i glavni zakon koji sve nas obavezuje jeste Zakon o radu. Prema zakonu nastavnih ne sme da ima više od 24 časa nedeljno - kaže Šarčević.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

On je dodao da će časovi trajati po 30 minuta.

- Imamo opciju da časovi traju i na daljinu, ali ipak najbolji model je da da se ide u školu. Prioritet su đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole - kaže ministar Šarčević.

- Najlošiji model je onlajn nastava bez fizičkog kontakta - rekao je ministar dodajući da će se videti kako će se kretati situacija sa koronom, hoće li to biti neki pikovi ili konstantno teža situacija.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Kako je ministar naveo u školi neće biti prisutna kabinetska nastava.

- Učenici od petog do osmog razreda imaće jedan dan imaće online nastavu pre podne, a drugi dan uživo. Srednje škole će imati nedeljnu nastavu. Fondovi časova su dovoljno veliki - kaže ministar.

Kako je ukazao ministar Šarčević, od 1. do 4. razreda nastava je u školi, odeljenja delimo na pola! Viši razredi po 5 i 6 sati dnevno, rekao je ministar prosvete i dodao da više od 22 odsto roditelja ne može da bude sa decom kod kuće, nema kome da ih ostavi, kaže ministar i dodaje da bi se ispunili zakonski propisi u radni prostor biće pretvarane i trpezarije, čitaonice.

 - Ukoliko je neko u porodici bio teško bolestan ili preminuo od korone, roditelji imaju pravo da ne pošalju dete u septembru u školu ukoliko strahuju. Biće obezbeđeni posebni termini za ocenjivanje takve dece, a natavu će pratiti onlajn - dodao je Šarčević.

Kako je Kon naveo, fizička nastava će se odvijati u skladu sa epidemiološkim merama.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

- Mi znamo da pevanje može da poveća cirkulisanje virusa ako je neko zaražen. Tokom muzičkog nema pevnaja u horu, nema skandiranja na fizičkom. O tome će se u prvim danima govoriti, a za nastavnike će bitri organizovan edukativni vebinar - kaže Kon.

- Preporučujemo da se maska nosi neprekidno jer je to najbezbednije. U samom toku slušanja predavanja deca bi mogla da skinu masku na određenoj razdaljini. Ako dete počne da odgovara onda bi trebalo da se stavi maska - kaže Kon.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

Ministar je naveo da se pomno priprema plan za rad fakulteta.

- Studenti u domovima su najrevnosniji. Njima je strašno važno da polože ispite. Problem su više studenti koji žive sami ili kod roditelje jer oni imaju veću slobodu, pa samim tim i da se lakše zaraze - kaže on.

Kako je on rekao radi se pilot predlog za početak onlajn nastave za fakultete.

Na pitanje o vakcinaciji doktorka Kisić je rekla da smo sada upravo svedoci šta se dešav akad ase desi pandemija a vakcina ne postoji.

- Svima treba da nam bude jasno da proizvodnja vakcine ima jasno definisane procedure kada se proizvodi vakcina. Mi imamo definisane sve kriterijume kada je u pitnaju kontrola vakcine. Svaka vakcina u Srbiji prolazi kroz poesbne programe kontorle u Srbiji i tu nema nikakvih odstupanja. Prirotet je bezbednost primene vakcine - kaže Kisić.

- Kažnjavanje građana zbog nenošenja maski mora da se kontroliše, nema opravdanja ni za koga - rekao je Kon.

#konferencija za novinare

#koronavirus