AKTUELNO

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek istakao je da je situacija u celoj zemlji izuzetno ozbiljna, a posebno je alarmantna u Beogradu.

-Sve kovid bolnice koje su trenutno raspoložive su pune i skoro da nema mesta – rekao je Đerlek istakavši da je za sutra zakazan sastanak sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktora svih kovid bolnica, te da se plaši da će u Beogradu neke bolnice morati da se vrate u kovid sistem.

Foto: TV Pink Printscreen

- Što se tiče novog soja struka svakodnevno govori da mi već u Srbiji imamo 30 odsto britanskog, a znamo da se on 70 puta brže prenosi od običnog soja, tako da je sa te zdravstvene strane situacija alarmantna i moramo naći rešenje kako zaustaviti ovo širenje virusa – naglasio je on.

Kako kaže, od septembra traje treći talas korone i da je to, kako konstatuje, pet i po meseci jedan veliki napor za zdravestvene radnike, jedan hronični stres koji trpe već godinu dana.

Direktorka KC Vojvodina dr Edita Stokić rekla je da vakcinacija jedan načina od lečenja i izlaska iz ove epidemije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Situacija je bez obzira na proces vakcinacije koji je u toku u KC Vojvodine izuzetno alarmantna, jer se naši kapaciteti koji su predviđeni za hospitalizaciju kovid 19 pacijenata sada već na izmaku. I moguće je da već u toku dana ćemo možda biti prinuđeni da neke od jedinica koje se bave lečenjem drugih bolesti pretvorimo u kovid – rekla je Stokić.

- To svakako zahteva ne samo otvaranje kapaciteta nego i promenu strukture organizacije, jer u toku današnjeg dana kada imamo 183 hospitalizovana pacijenta, 13 na respiratoru, to zahteva angažman lekara iz drugih oblastni medicine – dodaje.

#Srbija

#koronavirus

#situacija