AKTUELNO

Evropska agencija za lekove odobrila vakcinu "Džonson & Džonson" protiv kovida 19.

- Sa najnovijom vakcinom i odobrenjem za nju, vlasti širom Evropske unije imaće još jednu mogućnost da se bore protiv pandemije i zaštite živote i zdravlje svojih građana - rekao je Emer Kuk, izvršni direktor EMA-e.

Kako je rekao, ovo je prva vakcina koja će imati mogućnost da štiti od korone sa samo jednom primljenom dozom.

EMA navodi da je vakcina ”Jansen” pokazala efikasnost od 67 procenata nakon dve nedelje i da ispunjava kriterijume sigurnosti i kavliteta kada je u pitanju sprečavanje Kovid-19 kod ljudi starijih od 18 godina.

Neželjeni efekti blagi do umereni

Rezultati kliničkog ispitivanja na ljudima iz Sjedinjenih Država, Južne Afrike i zemalja Latinske Amerike, utvrdili su da su neželjeni efekti vakcine ”Jansen” obično bili blagi ili umereni i nestaju u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije.

Najčešći su to bol na mestu uboda, glavobolja, umor, bolovi u mišićima i mučnina, navodi EMA.

Kako deluje protiv korone?

Vakcina protiv Kovid-19 kompanije "Džonson i Džonson" deluje tako što priprema telo da se odbrani od virusa, a sastoji se od drugog virusa (adenovirusa) koji je modifikovan tako da sadrži gen za stvaranje proteina spike SARS-CoV-2.

Imuni sistem osobe prepoznaće protein "spike" kao strani proizvod antitela i aktivira T ćelije (bele krvne ćelije), tako da ako osoba dođe u kontakt sa virusom SARS-CoV-2, imunološki sistem vakcinisane osobe prepoznaće protein klas na virusu i spreman je da odbrani telo od njega.

U pitanju je četvrta vakicna protiv Kovid-19 odobrena za upotrebu na teritoriji EU.

Prethodno su tražine dozvole za EU dobile vakcine kompanija ”Fajzer i Bajnotek”, ”Moderna” i ”AstraZeneka”.

#Vakcina

#džons i džons