AKTUELNO

Vlada Republike Srbije, na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19 usvojila je danas nove mere za suzbijanje epidemije, koje se odnose na predstojeći vikend (13. i 14. mart), navodi se u saopštenju Vlade.

Od ponedeljka, učenici viših razreda osnovnih škola prelaze na onlajn nastavu, dok se za učenike srednjih škola ovaj vid nastave produžava i na narednu sedmicu.

Doneta je odluka da od petka, 12. marta od 21 čas do ponedeljka, 15. marta u 6 sati ujutru budu zatvoreni svi ugostiteljski objekti (kafići i restorani), sve prodavnice ( osim prodavnica prehrambene delatnosti), kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, sportski objekti... 

U nastavku biće detaljno pobrojani oni objekti na koje se ovo ograničenje rada predstojećeg vikenda ne odnosi i kojima je dozvoljeno da rade i tokom vikenda.

• Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije

• Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda

• Samostalni maloprodajni objekti u kojimase kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike

• Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji

• Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva

• Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu

• Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza

Bitne napomene su da šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna policija vršiće strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera tokom vikenda i Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana. Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti Covid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.

#Usvajanje

#Vlada

#mere