AKTUELNO

Dr Kon apelovao je na poštovanje mera.

Srpski epidemiolog dr Predrag Kon i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, govorili su o pogoršanju epidemiloške situacije, kovid žurkama i merama koje su od ponoći na snazi u Srbiji i važe tokom vikenda.

Medicinski deo Kriznog štaba tražio je zatvaranje na 14 dana.

"Nalazimo se u situaciji da nemamo izbora. Moramo na drastični način da prekinemo lanac prenošenja. Tražili smo 5 dana potpunog zatvranja pa smo povećali na 7 kao apsolutni minimum. Sad se povećava, minimum je 10 do 14, to smo rekli na Kriznom štabu. Virus je svuda oko nas, efektivno je zaustaviti ga, zapravo nemoguće je bez drastičnih mera. Smatramo da nije moguće bez drastičnih mera. Ako bi se sve poštovalo, što nije slučaj, moglo bi i bez mera da se sprovede. Postoji teza da će niti ilegalnih okupljanja, što nije moguće kontrolisati", rekao je dr Kon.

Po njemu jedino rešenje je masovna vakcinacija.

"Mišljenje medicinskog dela je da mora da se sačuva zdravstveni sistem jer će se povećati smrtnost i od kovida i od drugih bolesti. Sprečavanje kontakata uz masovnu vakcinaciju jedino može da pomogne. Jasno mi je da tu trpi ekonomija, ali mi moramo da stojimo pri tom stavu, sve ostalo je odluka države ", rekao je Kon.

Goran Vesić je sitakao da se ništa u Srbiji nije desilo drugačije u odnosu na druge zemlje, ljudi se oopuste i to je potpuno prirodno.

"Oštrije mere jesu dale rezultat. Vikend prethodni nije dao vidljiv rezultat, ali svakako ima rezulutat koji ne može da se dokaže, ne znamo što je moglo da bude. To je prirodni tok sa kozmetičkim merama. Ove mere koje primenjujemo su vrlo blage, zato ih i zovemo kozmetičkim", napomenuo je dr Kon.

Na komenta r Dr Šeklera koji je izjavio da treba biti kategorični, dr Kon kaže:

"Dr Šekler ne vidi dalje od ovog. Šta znači da damo ostavku? Doći će neki drugi koji će da podnese ostavku za nedelju dana. Nema tu priče 'ne igra mi se više, idem dalje'. I ta zamišljena priča da bi sve fukncionisalo da je neko drugi, to nije tako. Kako nekome objasniti ko veruje da sve radimo pogrešno. Mi smo za oštre mere. Smatram da ne može drugačije. Kada se kaže da nismo potrebni tamo, neka tvrde tako. Ja kažem da jesmo. I ne postoji ništa između. Mi stojimo iza toga i tvrdimo da je jedini način da se spusti aktivnost virusa je ono što smo predložili. U krajnjem slučaju konačna odluka svakako nije na Medicinskom delu Kriznog štaba", objasnio je dr Kon.

#Goran Vesić

#Predrag Kon