AKTUELNO

Broj obolelih od koronavirusa u svetu od početka pandemije premašio je 120 miliona, pokazuju podaci sajta ''worldometers''. Od posledica virusa do sada je preminulo 2,6 miliona osoba, a oporavilo se 96,5 miliona.

Broj aktivnih slučajeva trenutno je 20,8 miliona od kojih su 20,7 miliona sa srednjom kliničkom slikom.

Najviše zaraženih registrovano je u SAD - 30 miliona, a preminulo je više od 546 hiljada.

Brazil i Indija imaju po 11 miliona slučajeva korona virusa, ali je u Indiji manji broj preminulih.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Brzo pogoršanje stanja, od sutra pooštravanje mera

Svi epidemiološki podaci pokazuju da se zaraza kovidom19 širi u Italiji veoma bržo, a poslednjih dana broj novozarženih dnevno se povećava za hiljadu novih slučajeva, ističe se u sedmičnom izveštaju Visokog institute za zdravstvo (IŠ), koji objavljuje list “Fanpejdz”.

Trenutno ukupno zaraženih u Italiji je 520 hiljada, od toga na bolničkom lečenju je više od 22 hiljade. U odelenjima intenzivne nege zauzetost kreveta je iznad 30 odsto što se smatra kritičnom tačkom.

Od sutra u celoj Italiji anti-kovid mere će biti pooštrene, kretanje ograničeno, sve prodavnice sem hrane i apoteke, zatvorene.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Prema izveštaju IŠ factor Rt, koji pokazuje koliko jedna zaražena osoba inficira drugih, je 1,16 što znači da se korona virus širi eksponencijalno, a i broj žraženih na stotinu hiljada stanovnika je premašio kritičnu tačku od 250.

Prema najnovijem izveštaju u jednom danu 317 osoba je preminulo, pa se broj žrtava korona virusa od početka pandemije pre godinu dan popeo na 101 hiljadu.

Vikend pred zabranu bio je u znaku velikih gužvi na ulicama i u prodavnicama.

U samouslugama su bili redovi, iako će prodavnice hrane nastvaiti da rade, a nestašica nikada nije bilo, čak niti na vrhuncu prvog talasa zaraze.

I na ulicama ittalijanskih gradova zabeležene su velike gužve, kao pred praznike, ali i vidljivo brojnije prisustvo policije koja je intervenisala na mestima gde se okupljalo više gradzana nego što to mere zabrane dozvoljavaju.