AKTUELNO

U Kliničko bolničkom centaru "Bežanijska kosa", koji se danas vratio u kovid sistem, pregledano je 12 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i primljena su dva vitalno ugrožena pacijenta koji će odmah ući u jedinicu Intenzivne nege, izjavila je direktorka te ustanove Marija Zdravković.

- To su pacijenti koji su duže vreme čekali kod kuće i došli su u izuzetno teškom stanju - rekla je Zdravković za javni servis.

Ističe da je bolnica spremna za ulazak u kovid sistem što se tiče ljudstva i organizacije.

- KBC Bežanijska kosa ima oko 250 postelja koje će biti na raspolaganju kovid pacijentima. Od toga je 10 odsto na intenzivnom najvišem nivou, šok jedinice, i mislim da će to biti verovatno dovoljno za pokrivanje najtežih pacijenata koji zahtevaju hospitalno lečenje - navodi Zdravković.

Poručuje da onkologija KBC "Bežanijska kosa" nastavlja da radi i da ima odvojen ulaz od kovid dela.

Navodi da je ta bolnica tokom prethodnih nedelja, koliko nije bila u kovid režimu, zbrinjavala pacijente sa posledicama kovid, a oko jedne šestine pacijenata su bili oni koji su došli zbog urgentnih stanja koja su nastala kao komplikacija kovid infekcije.

- Mi smo zbrinuli oko 13.000 pacijenata, od toga je hospitalno lečeno oko 1.600. Ono što je bitno je da kovid infekcija ostavlja produženo stanje ne samo hroničnog zamora, nego i posledice na kardiovaskularnom sistemu, plućima, neurološke posledice i zbog toga je bitno da se ti pacijenti jave na vreme i dobiju terapiju - poručila je Zdravković.

#KBC Bežanijska kosa

#Marija Zdravković

#koronavirus