AKTUELNO

Vakcina protiv virusa korona „Epivakkorona“ je imunogen i bezbedan preparat za prevenciju bolesti, potvrđuju rezultati kliničkih ispitivanja koji su objavljeni u časopisu „Infekcija i imunitet“.

Kako se navodi na sajtu ruske službe „Rospotrebnadzor“, časopis je 24. marta objavio rezultate kliničkih ispitivanja među dobrovoljcima uzrasta 18-60 godina.

- Objavljeni članak pokazuje da su ispitivanja sprovedena u dve faze: prva faza – otvorena studija o bezbednosti, reaktogenosti i imunološke aktivnosti u kojoj je učestvovalo 14 dobrovoljaca, uzrasta od 18-30 godina; druga faza – jednostavna slepa komparativna randomizirana placebo-kontrolisana studija u kojoj je učestvovalo 86 dobrovoljaca uzrasta od 18-60 godina - navodi se u saopštenju.

Vakcina sa dve doze je kod 100 odsto dobrovoljaca stvorila antitela, specifična za antigene, koji ulaze u sastav vakcine.

- Serokonverzija (proces u kojem organizam stvara antitela) sa titrom neutralizujućih antitela 1:20 bio je registrovan kod 100 odsto dobrovoljaca, 21 dan nakon dobijanja druge doze - ukazano je u saopštenju Rospotrebnadzora.

Vakcinu „Epivakkorona“ napravio je novosibirski Institut „Vektor“ i druga je vakcina protiv virusa korona koja je registrovana u Rusiji. To se desilo 14. oktobra 2020. godine. Mesec dana kasnije tvorci vakcine su dobili odobrenje za obavljanje postregistracionih istraživanja (treća faza), uključujući i na starijim licima.

#Epivakkorona