AKTUELNO

Američka kompanija Fajzer saopštila je da je sa svojim partnerom Biontekom započela testiranje njihove vakcine protiv KOVID-19 kod dece mlađe od 12 godina i da se nadaju da će proširiti imunizaciju na taj uzrast do početka 2022. godine.

Portparol Fajzera Šeron Kastiljo potvrdila je da su dobrovoljcima u ranoj fazi ispitivanja prve doze vakcine date u sredu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da Fajzer i Biontek planiraju da u početku testiraju bezbednost svoje vakcine u tri različite jačine, od 10, 20 i 30 mikrograma tokom ispitivanja faze I / II sa 144 učesnika.

Kompanije planiraju da kasnije prošire ispitivanja sa 4.500 učesnika u kojima će testirati bezbednost, podnošljivost i imunološki odgovor koji generiše vakcina, verovatno merenjem nivoa antitela kod mladih ispitanika.

Rojters prenosi da je Kastiljo rekla da se u Fajzeru nadaju da će imati podatke ovog ispitivanja u drugoj polovini 2021. godine, a Fajzer je već testirao vakcinu na deci od 12 do 15 godina i kompanija očekuje da će te rezultate imati narednih nedelja.

Vakcinu Fajzer/ Biontek odobrili su američki regulatori krajem decembra za ljude starije od 16 godina, a skoro 66 miliona doza vakcine primenjeno je u SAD zaključno sa jučerašnjim podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, navodi agencija.

#Fajzerove vakcine

#deca

#vakcinacija