AKTUELNO

Dr Tiodorović, kao i njegove kolege, apeluje na vakcinaciju.

Medicinski deo Kriznog štaba uglavnom insistira na zadržavanju postojećih mera, dok ekonomski deo traži popuštanje. Šta bi moglo da se promeni naredne nedelje i od čega to zavisi, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović.

– Epidemiolozi i deo medicinskog Kriznog štaba smatraju da bi trebalo sačekati nekoliko dana kako bi na osnovu aktuelnih podataka mogli da zaključimo kako dalje postupati sa merama. Trenutna situacija je takva da je visok broj pozitivnih, obolelih, hospitalizovanih i umrlih, a kako će biti u narednim danima videćemo. Ako bi se popuštalo sa merama koje se odnose na ugostitelje, važno je reći da bi to trebalo da se odnosi na bašte, jer na otvorenom manji je rizik od zaražavanja, ali uz maksimalno poštovanje mera – kaže Tiodorović.

Profesor podseća da će za nedelju dana veliki broj naših ljudi doći u domovinu zbog katoličkog Uskrsa što može predstavljati svojevrsni rizik, te apeluje na mere opreza u danima koji slede, jer nas nakon toga očekuje novi talas.

“Apel je da se ponašamo svi racionalno i odgovorno. Virus se brzo širi i toga moramo biti svesni. Stiže lepo vreme, pravo proleće, biće više druženja, zato apelujem na sve da ne zaborave koliko dnevno imamo novoobolelih, da su bolnice pune i da se uzdrže od svakog vida zabave i okupljanja. Nedelju dana posle katoličkog Uskrsa možemo očekivati jedan talas, a posle ćemo videti kako će se dalje odvijati”, naglašava on.

Dr Tiodorović, kao i njegove kolege, apeluje na vakcinaciju.

– Podsećam da je vakcinacija jedini način da ovo zaustavimo i da se vratimo normalnom životu, te apelujem na ljude da se vakcinišu – poručuje profesor Tiodorović.

Prema rečima premijerke Brnabić, tri stvari su ključne kada je reč o merama.

– Postoje tri stvari koje imamo u vidu zdravlje ljudi, privreda i mentalno stanje nacije. Nadam se da ćemo sledeće nedelje moći da popustimo mere. Čini se da brojke stagniraju. Vadi nas vakcinacija, da nije toga imali bi i preko 10.000 zaraženih. U ovom trenutku je najvažnije da damo podršku zdravstvenim radnicima. Molim vas da poštujete mere – rekla je Brnabić juče dodavši da se situacija prati na svaka dva sata.

Podsećamo, na sednici Kriznog štaba koja je održana u sredu, odlučno je da sve do tadašnje mere ostaju na snazi, uz dodatak vezan za đake.

Đaci u manjim grupa moći će da dođu u školu, popravljaju ocene i budu ocenjeni. Krizni štab je usvojio zahtev Ministarstva prosvete da se omogući učenicima da u manjim grupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mera, mogu da dođu u školu i budu ocenjeni.

#Branislav Tiodorović

#koronavirus

#mere