AKTUELNO

Ne mora da znači da je dupli mutant, nova varijanta korona virusa, koju su izolovali naučnici u Indiji, opasniji od poznatih sojeva, kaže virusolog dr Ana Gligić.

Međutim, ona ističe da nove mutacije pokazuju da virus i dalje aktivno radi na svojoj adaptaciji na čoveka i bori se za svoj opstanak, te da su razne varijante moguće.

- Virus se menja i mutira, jer ako to ne bi radio, ne bi ni opstao. Organizam čoveka u dodiru sa virusom pruža otpor i brani se. Većina ljudi se ni ne razboli, jer čovek nije njegov prirodni supstrat, a virus se protiv toga bori tako što mutira - kaže dr Gligić.

Ona kaže da se mutacije mogu dešavati na različitim mestima na virusu, od čega direktno i zavisi koliko je opasan. Najopasnije su, kako kaže, promene na šiljku.

- Ako ima više tačkastih promena na virusu može doći do njihove akumulacije, odnosno spajanja. Stoga, što je više tačkastih promena veća je i mutacija. Zavisno od mesta na kom su mutacije zavisi i ponašanje virusa. Mutacije mogu biti na nekom nevažnom mestu, pa da nemaju nikakvog uticaja na promenu virusa. Međutim, mogu biti i na ključnom mestu koji utiče na prodor virusa u ćelije te to može uticati da virus postane prenošljiviji - kaže dr Gligić i dodaje da je Indija, inače, zbog klime i spoljašnjih faktota, endemsko područje svih mogućih virusa.

Podsetimo, naučnici u Indiji, iz uzoraka prikupljenih u toj zemlji, otkrili su novu varijantu korona virusa koja je nazvana "dupli mutant".

Zvaničnici, kako piše britanski Bi Bi Si, proveravaju da li je varijanta, gde se dve mutacije udružuju u isti virus, možda zaraznija od ostalih i da li je kod ove varijante eventualno manja efikasnost vakcina.

#Ana Gligić