AKTUELNO

Kompanije Fajzer i Biontek saopštile su danas da je njihova vakcina protiv kovida-19 gotovo 91 odsto efikasna u sprečavanju korona virusa.

Pozivajući se na ažurirane podatke iz istraživanja, kompanije su saopštile da se vakcina pokazala kao 100 odsto efikasna u sprečavanju infekcije korona virusom među učesnicima ispitivanja u Južnoj Africi, gde je dominatan novi soj virusa B1351, iako je broj učesnika u istaživanju bio relativno mali - 800.

Nova stopa efikasnosti od 91,3 odsto niža je u odnosu na 95 odsto koliko je prvobitno objavljeno u novembru sa 44.000 učesnika u ispitivanju, navodi Rojters i dodaje da se otada pojavio niz novih sojeva virusa širom sveta.

Izvršni direktor Fajzera Albert Burla je rekao da ažurirani rezultati, koji uključuju podatke o ispitivanju na više od 12.000 ljudi vakcinisanih najmanje šest meseci, omogućavaju Fajzeru i Bionteku da podnesu zahtev za dobijanje punog odobrenja u SAD.

Foto: Pixabay.com

Trenutno je vakcina odobrena po hitnom postupku od strane americke administracija za hranu i lekove.

Rezultati ispitivanja "donose prve kliničke rezultate prema kojima vakcina može efikasno da zaštiti od cirkulišućih sojeva, što je ključni faktor za postizanje imuniteta stada i okončanje pandemije", izjavio je izvršni direktor Bionteka Ugur Sahin.

Stručnjaci, međutim, strahuju da bi novi sojevi kovida-19 iz Južne Afrike i Brazila mogli biti otporniji na postojeće vakcine i lečenje.

Više od 300 slučajeva južnoafričkog soja je otkriveno u 25 američkih država, prema američkim federalnim podacima.

#Fajzer

#koronavirus