AKTUELNO

Džonson i Džonson počeo testiranje svoje vakcine na tinejdžerima.

Džonson i Džonson sada testira svoju vakcinu protiv koronavirusa na tinejdžerima, objavila je farmaceutska kompanija. Proizvođač leka od septembra provodi kliničko ispitivanje sigurnosti i imunološkog odgovora svoje vakcine na zdravim odraslima osobama, a studija sada uključuje adolescente od 12 do 17 godina.

Dr. Pol Stofels, potpredsednik izvršnog odbora i glavni naučni direktor kompanije, primetio je veliki uticaj pandemije na obrazovanje, mentalno zdravlje i dobrobit adolescenata.

- Od vitalne je važnosti da razvijemo vakcinu za sve, bilo gde, kako bismo pomogli u borbi protiv širenja virusa s ciljem povratka u svakodnevni život - rekao je.

Vakcina Džonson i Džonson početno će biti testirana na malom broju tinejdžera, starih 16 do 17 godina, a zatim proširena na veću grupu mlađih adolescenata, saopštila je kompanija.

Takođe, razgovara se sa zdravstvenim vlastima da u bliskoj budućnosti pokrenu studije na trudnicama i deci.

Studija sada uključuje ljude iz Španije i Velike Britanije, a uskoro će obuhvatiti ljude iz SAD-a, Holandije i Kanade.

Dr Entoni Fauči, glavni medicinski savetnik Bele kuće, nedavno je rekao da misli da će vakcine biti spremna za stariju decu na jesen, ali verovatno neće biti dostupna do 2022. godine za decu osnovnoškolske dobi.

Kompanije Moderna i Fajzer nedavno su najavile ispitivanja vakcina za decu mlađu od 12 godina.

#Vakcina