AKTUELNO

Epidemiolog KCS-a dr Vesna Mioljević apelovala je da je najvažnija mera vakcinacija i naglasila da je to jedini izlaz iz pandemije.

Kako je rekla, čitav decembar je provela u crvenoj zoni kovid bolnice i Batajnici i dodaje da je tada bilo upola manje hospitalizovanih pacijenata nego pre dve nedelje kada je bila ponovo u Batajnici.

Foto: TV Pink Printscreen

- Te slike koje vidite na televiziji, te crne kese, svakao jesu zastrašujuće, ali još je to gore kada vidite uživo i kada ste svedok svega toga – rekla je Mioljević za Pink.

- U bolnici Batajnici domniniraju pacijenti starije životne dobi, ali nema pravila, tu ima i mladih ljudi, koje jedan dana vidite na polu-intentzivnoj nezi, sutradan su prevedeni na intenzivnu negu, a ishod pobekad bude onakav kakav svi najmanje želimo – dodaje.

Govoreći o vakcinaciji, Mioljević je rekla da je suština da se spreče teške kliničke forme bolesti.

- Osobe koje su vakcinisane imaju male ili nikakve šanse da dobiju teške kliničke forem bolesti - objasnila je ona.

Govoreći o mutacijama, ona je objasnila da je karakteristika virusa da mutiraju i naglasila je da virus gripa mutira mnogo više nego SARS-CoV i da je njeno mišljenje da baš zbog tih mutacija ćemo možda morati vakcinu da primamo svake godine.

Mioljević smatra da će oko dve godine trajati pandemija.

- Dve godine od početka pandemije, kao što je bilo i 1918. godine. Do kraja godine ćemo govoriti mnogo o koroni - smatra ona.

Direktorka Instituta za rehabilitaciju ’’Selters’’ dr Snežana Kostić rekla je da su se zdravstveni radnici taman navikli da više nisu u kovid sistemu, vratili se svom poslu, a opet su morali da se vraćaju u kovid sistem.

Foto: TV Pink Printscreen

Naglašava da je to jako stresno za zdravstvene radnike, da oni svoj posao najbolje umeju da rade i da su se za to školovoli, te da su za njih ovo sve nove i neshvatljive okolnosti, ali da je ipak, kovid prioritet.

- Dva dana smo u crvenoj zoni i imamo 80 pacijenata – ističe Kostić.

Ona kaže da kada vidite koliko zaraženih dnevno dolazi u ustanovu da generalno niste za popuštanje mera, ali da razume i ekonomsku stranu i dodaje da jedno sa drugim ne ide.

- Opet nema ni medicine bez zdrave ekonomije - zaključuje Kostić.

#koronavirus