AKTUELNO

U svim gradovima i opštinama u Srbiji građani će bez prethodne prijave moći da se vakcinišu protiv virusa korona, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i dodao da se očekuje da od četvrtka budu otvoreni punktovi za vakcinaciju bez zakazivanja.

Đerlek je rekao za Tanjug da je na sastanku predstavnika Ministarstva zdravlja i kabineta premijeke Ane Brnabić dogovorena nova strategija imunizacije i da je odlučeno da se vakcinacija bez prethodne prijave omogući u svim mestima u Srbiji, a ne u 50 gradova, kako je prvobitno najavljeno.

-Odlučili smo da se ne pravi razlika među gradovima i da se punktovi za vakcinaciju bez prijave otvore u svim mestima gde postoji interesovanje za to - rekao je Đerlek koji je na čelu Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida-19.

On je naglasio da će se paralelno sprovoditi i imunizacija građana koji se prijave preko portala eUprava ili aplikacije Viber.

-Oni koji se prijave, moći da odaberu vakcinu, a pokušaćemo da i za nezakazane građane obezbedimo sve vakcine, ali zavisi da li će biti dovoljno onih vakcina za koje se opredele - rekao je Đerlek.

Kako kaže, otvaranje punktova organizovaće zavodi za javno zdravlje u saradnji sa lokalnim samoupravama.Vakcinacija bez prijave već se sprovodi u 11 gradova, a Djerlek kaže da je to dalo odlične rezultate i da je vakcinisano između 60.000 i 70.000 građana.

-Ako to proširimo na skoro 160 gradova i opština, biće znatno veći broj vakcinisanih. Želimo da damo šansu svim gradovima i opštinama, da dođu do najudaljenijih mesta i da se vakciniše svaki građanin koji to želi - rekao je on.

Đerlek je rekao da se očekuje velika pomoć lolaknih samouprava koje će, kako kaže, ozbiljnije nego do sada učestvovati u organizaciji vakcinacije protiv kovida-19. Djerlek je kao dobar primer organizovanja imunizacije naveo Beograd i Sremsku Mitrovicu, dok su, kako kaže, pojedine lokalne samouprave bile inertne. Istakao je da je cilj da se iskoristi to što se, kako kaže, postepeno smanjuje broj novozaraženih i maksimalno ubrza proces imunizacije, uz napomenu da Srbija ima dovoljno vakcina.

-Pokazalo se da su poštovanje epidemijskih mera i masovna imunizacija jedina ozbiljna oružja sa kojima možemo da se borimo protiv kovida-19. Zzelimo da pokrenemo sve resurse i dođemo do broja vakcinisanih koji će nam obezbediti kolektivni imunitet i povratak normalnom životu - poručio je Đerlek.

#Srbija

#vakcinacija