AKTUELNO

Vakcina protiv kovida-19 glavni je alat kojim se ceo svet bori protiv širenja pandemije koronavirusa. Ali postoje neke stvari koje nakon vakcinacije ne bi trebalo da se rade.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u svojim smernicama naveo je koje aktivnosti nisu preporučljive pre i posle primanja vakcine.

Ne uzimajte lekove bez recepta pre vakcinacije

Pre nego što primite vakcinu ne bi trebalo uzimati lekove bez recepta, uključujući ibuprofen, acetaminofen i aspirin, savetuje CDC, ali nakon vakcinacije možete. Lekovi koji se prodaju bez recepta, poput ibuprofena, su protivupalno sredstvo koje može otupiti odgovor tela na vakcinu.

– Nemojte uzimati lekove bez recepta pre vakcinacije jer bi to moglo da omete sposobnost vakcine da vam pruži najsnažniji odgovor – rekla je mikrobiolog Debora Fuler.

Dodala je ida nakon vakcinacije ove lekove možete uzeti kako bi ublažili neke nuspojave.

Alkohol vam neće pomoći

Tomas Ruso, šef Odseka za zarazne bolesti na Univerzitetu u Bafalu u Njujorku, rekao je da do sada nije uočio jasan razlog zbog kojeg ne bi smeli da popijete čašu vina ili piva nakon vakcinacije.

Međutim, ako nakon vakcinacije imate neke nuspojave, poput temperature, alkohol vam neće pomoći, pa ga u tom slučaju ne bi trebalo ni konzumirati.

Izbegavajte pirsing i tetoviranje odmah nakon vakcinacije

– Koža je vaša prva barijera protiv patogena, a ona pokreće i imunološki odgovor. Tetovaža ili pirsing neposredno nakon vakcinacije mogli bi da podstakne imunološku reakciju koja ne bi bila poželjna u kombinaciji s imunološkim odgovorom nakon vakcinacije – istakla je Fuler.

Stručnjaci još nisu sasvim sigurni kako bi tetovaža ili pirsing mogli da utiču na imunološku reakciju nakon cepljenja, ali iz predostrožnosti, savetuju da izbegavate ove aktivnosti neposredno nakon vakcine.

Nemojte primati druge vakcine u isto vreme

CDC ne preporučuje da se vakcinišete nekim drugim vakcinama u isto vreme kada primite i vakcinu protiv kovida-19.

– Seriju vakcina protiv kovida-19 treba primeniti samostalno s razmakom od najmanje 14 dana između obe doze – navodi se u smernicama CDC-a.

Takođe se navodi da u tom periodu osobe ne bi trebalo da prime neke druge vakcine iz sigurnosnih razloga.

Nemojte prestati da uzimate nužne steroide

Ako već uzimate steroidne lekove zbog nekog hroničnog stanja, nemojte iznenada da prestanete s uzimanjem. Ruso navodi da postoji razlog zašto su vam takvi lekovi propisani i da ne bi trebalo da prestajete da ih uzimate bez konsultacije sa svojim lekarom.

Nemojte preterano vežbati

– Vežbanje ne bi trebalo da predstavlja problem, fizičke vežbe mogu doprineti boljem imunološkom odgovoru – istakla je Fuler.

Ali, nemojte se preterano iscrpljivati vežbanjem.

– Slušajte svoje telo. Ako se osećate dobro – vežbajte. Ali, ako se nakon vakcinacije osećate loše, odmorite se – rekao je Ruso za Huffpost.com.

Stručnjaci takođe napominju da ne zaboravite da unesete dovoljno tečnosti nakon vakcinacije. Hidratacija je izuzetno važna.

#Vakcina