AKTUELNO

Američka administracija za hranu i lekove proširila je odobrenje za hitnu upotrebu za Fajzerovu vakcinu tako da uključuje decu uzrasta od 12 do 15 godina.

Ovo je prva vakcina Covid-19 u Sjedinjenim Državama odobrena za upotrebu kod mlađih tinejdžera i adolescenata; vakcina je prethodno bila odobrena za ljude starije od 16 godina, piše Si-En-En.

Da bi podržao proširenu upotrebu, FDA je pregledala podatke koje je dostavio Fajzer. Kompanija je krajem marta saopštila da je kliničko ispitivanje koje je obuhvatilo 2.260 dece starosti 12 do 15 godina pokazalo da je efikasnost vakcine 100% i da se dobro podnosi.

Nezavisni FDA-in savetodavni odbor za vakcine i srodne biološke proizvode nije se sastao da glasa o tome da li preporučiti proširenje na decu od 12 do 15 godina, ali savetodavni komitet za prakse imunizacije američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti treba da se sastane u sredu kako bi savetovao da li da preporuči upotrebu vakcine u ovoj starosnoj grupi. Očekuje se da će vakcinacije za decu od 12 do 15 godina početi tek nakon te preporuke.

Administracija Bajdena saopštila je da će se brzo mobilisati na spremne vakcine za uzrast od 12 do 15 godina putem saveznog apotekarskog programa, pedijatara i porodičnih lekara. Proširivanjem ovlašćenja za osobe od 12 do 15 godina otvara se vakcinacija protiv Covid-19 za još 5% američke populacije, skoro 17 miliona ljudi više. Prošireno odobrenje znači da 85% američke populacije ispunjava uslove za primanje vakcine Covid-19.

Fajzer je prošle nedelje rekao da očekuje da će u septembru predati na hitno odobrenje za svoju vakcinu protiv Covid-19 za decu uzrasta od 2 do 11 godina. Studija bezbednosti i efikasnosti vakcine kod dece uzrasta od 6 meseci do 11 godina je u toku.