AKTUELNO

Virusolog Milanko Šekler izjavio je danas da je istraživanje u Nemačkoj pokazalo da 78 odsto ljudi koji su preležali kovid-19 ima oštećenje srčanog mišića, a da je čak 30 odsto oštećenja koja zahtevaju terapiju.

Šekler, koji je virusolog u Veterinarskom institutu u Kraljevu, rekao je da je na osnovu toga "jasno da je jedan od organa koji trpe od korene i srčani mišić", povodom najnovijih navoda da "korona nije respiratorna nego kardiovaskularna bolest".

-Oni koji su preležali koronu treba prvo da odu kod kardiologa a ne da krenu sa nekim jačim fizičkim aktivnostima - preporučio je Šekler.

Na pitanje da li ima dokaza da vakcinu protiv korona virusa mogu da prime i trudnice, u drugom i trećem trimestru trudnoće, Šekler je ukazao da je do takvih saznanja došla kompanija "Fajzer", na osnovu podataka iz Izraela, gde je sprovedena masovna vakcinacija.

-Fajzer je na osnovu ogromnog broja vakcinacija ustanovio da nikakvih posledica nema na trudnice - rekao je Šekler.

Dodao je da ono što se zna jeste da od kovid-19 oboljevaju i trudnice, da imaju teške kliničke slike i da se često dešavaju abortusi, zbog čega je preporuka da oni koji planiraju decu treba da se pre toga vakcinišu jer "tako rešavaju sve probleme".

#Milanko Šekler